O mare companie a fugit din Rusia, în Romania. Plătește salarii duble

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.04.2024 - 19:28
O mare companie a fugit din Rusia, în Romania. Plătește salarii duble - Foto: Flickr/Ben McLeod
O mare companie a fugit din Rusia, în Romania. Plătește salarii duble - Foto: Wikimedia/ProjectManhattan/CC BY-SA 3.0

O mare companie a fugit din Rusia, în Romania. Plătește salarii duble. Nokian Tyres îşi mută facilităţile de producţie din Rusia şi investeşte în ţări din UE, printre care şi România.

SHARE

O mare companie a fugit din Rusia, în Romania. Plătește salarii duble. Nokian Tyres îşi mută facilităţile de producţie din Rusia şi investeşte în ţări din UE, printre care şi România, unde va face anvelope de la jumătatea acestui an.

Producția comercială de anvelope Nokian Tyres este programată pentru începutul anului 2025, au anunțat reprezentanții companiei finlandeze.

O mare companie a fugit din Rusia în Romania. Plătește salarii duble

Compania finlandeză Nokian Tyres și-a mutat producția din Rusia, spre România. Finlandezii caută peste 500 de muncitori, pentru noua lor fabrică din judeţul Bihor, a cărei construcție a început deja.

Este vorba despre o investiție-gigant, de 650 de milioane de euro. În iunie 2022, la mai puțin de patru luni de la invadarea Ucrainei, directorii Nokian au cerut consiliului de administrație să aprobe o ieșire din Rusia și construcția unei noi fabrici.

Au început negocierile pentru părăsirea Rusiei, la fel ca și căutarea în mare viteză a unei noi locații. Ajutat de firma de consultanță Deloitte, procesul de evaluare a amplasamentului, care a inclus zeci de candidați din toată Europa, a fost finalizat în patru luni.

Citeşte şi: Nokian angajează sute de români. Cât e salariul în fabrica de anvelope „mutată” din Rusia la Oradea

Aşa spunea pentru The New York Times Adrian Kaczmarczyk, vicepreședinte senior pentru operațiuni de aprovizionare, în iulie 2023. Prin comparație, în 2015, Deloitte a avut nevoie de nouă luni pentru a recomanda un site de facilitate într-o singură țară: Statele Unite.

Riscul geopolitic „a fost punctul de plecare”, a spus Jukka Moisio, directorul executiv și președintele Nokian. Acesta nu a fost cazul înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022.

Foto: Wikimedia/ProjectManhattan/CC BY-SA 3.0

"Oraşul Oradea, din România, a devenit cea mai bună alegere a Nokian Tyres, pentru o nouă fabrică", informa The New York Times. La final, au fost aleşi şase candidaţi: două locații în România, două în Polonia și câte una în Portugalia și în Spania.

Citeşte şi: România a făcut cele mai mari investiții din fonduri europene în transporturi. Cum se circula azi

Nokian Tyres are deja unitatea de producţie construită şi face angajări.

Amestecul dezordonat de considerente noi și vechi pe care companiile trebuie să le ia în considerare a fost evident în lista finaliștilor. Geopolitica, după cum a spus directorul executiv al Nokian Tyres, a fost un punct de plecare, dar nu a fost neapărat cel final.

Costul forței de muncă în România, ca și Polonia, au fost printre cele mai scăzute din Europa. Iar ratingul de risc al României, deși etichetat relativ ridicat, a fost mai scăzut decât cel al Poloniei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te