Corporaţia Nvidia a fost evaluată la un trilion de dolari, pe valul creat de tehnologia AI

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.06.2023 - 20:50
Laptop cu tehnologie Nvidia - Foto: Wallpaper Flare

Nvidia Corp (NVDA.O) s-a alăturat unui club de elită, de companii americane cu o valoare de piață de 1 trilion de dolari. Investitorii au capitalizat prin contracte producătorul de cipuri, devenit rapid unul dintre cei mai mari câștigători ai boom-ului AI.

SHARE

Valoarea acțiunilor Nvidia s-a triplat în mai puțin de opt luni, reflectând creșterea interesului pentru inteligența artificială, ca urmare a progreselor rapide ale inteligenței artificiale generative, care se poate angaja în conversații asemănătoare celor dintre oameni și poate crea orice, de la glume, la poezie.

Nvidia a intrat în topul companiilor de 1 trilion $

Nvidia a câștigat aproximativ 200%, din octombrie, depășind cu mult orice alt membru al indicelui S&P 500.

Nvidia și-a aclanşat evaluarea în fața egalilor săi, dar unii analiști spun că boom-ul AI înseamnă că acțiunile ar trebui să se mai valorizeze în continuare.

Acțiunile Nvidia au încheiat marți cu 3% mai sus, la 401,11 dolari, la doar un fir de păr de pragul de evaluare, de 1 trilion de dolari, după ce au atins acel nivel, în tranzacțiile intraday.

Citeşte şi: Mașinile Mercedes Benz vor avea supercomputere, în urma parteneriatului cu gigantul Google

Doar alte patru companii americane au în prezent o evaluare de peste 1 trilion de dolari - Apple Inc., Alphabet Inc., Microsoft Corp. și Amazon.com Inc..

„Considerăm Nvidia ca fiind cea mai importantă companie de pe planetă, într-o eră care se schimbă rapid, către una care va fi caracterizată de capabilități mai mari de inteligență artificială”, a spus analistul CFRA Research Angelo Zino, conform Reuters.

Cea mai recentă creștere favorizează majorarea de săptămâna trecută, declanșată de o previziune a veniturilor care a depășit estimarea medie de pe Wall Street cu peste 50%, pe care unii analiști au numit-o „insondabilă” și „cosmologică”.

Citeşte şi: Metaversul - de la fantezie la realitate

Cel mai mare preț-țintă evaluează compania la aproximativ 1,6 trilioane de dolari, la egalitate cu Alphabet, compania ce deţine Google. Multiplul forward preț-castig (P/E) al Nvidia, un punct de referință comun pentru evaluarea acțiunilo,r, este 47,23.

Cifra este semnificativ mai mare decât cea a colegilor Qualcomm și Intel și depășește de asemenea mediana sectorului, de 18,09, conform datelor Refinitiv.

„În timp ce evaluarea companiei pare ridicată, în acest moment, credem că Nvidia are puterea câștigurilor, deoarece adoptarea GPU-ului său AI rămâne în primele intrări de capital”, a spus Kinngai Chan, analist senior de cercetare la Summit Insights Group.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te