Noua lege a salarizării trebuie să elimine inechitățile. Ajustarea coeficienților, insuficientă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.05.2021 - 17:57
Noua lege a salarizării trebuie să elimine inechitățile. Ajustarea coeficienților, insuficientă. / Foto: playtech.ro

Modificările legii salarizării unitare trebuie să fie gândite într-o nouă filosofie care să schimbe paradigma actuală care doar clamează aplicarea principiului "la muncă egală, plată egală", consideră secretarul de stat în MIPE, Marius Vasiliu.

SHARE

„Marius Vasiliu a subliniat faptul că modificările legii salarizării unitare trebuie să fie gândite într-o nouă filosofie care să schimbe paradigma actuală care doar clamează aplicarea principiului "la muncă egală, plată egală".

Nu este suficientă doar ajustarea grilei de salarizare şi a coeficienţilor de ierarhizare, ci trebuie ca aceste modificări să fie rezultatul unei reforme profunde care într-adevăr să elimine inechităţile din sistemul de salarizare, prin eliminarea egalităţilor nedrepte date de actuala formă care se bazează de fapt pe principiul "funcţii egale, plată egală", nu "la muncă egală, plată egală.

Citește și: Minskul a mințit: ameninţarea cu bombă invocată de Belarus, trimisă după deturnarea avionului

Marius Vasiliu a susţinut în acest sens punctul de vedere al MIPE, unul de altfel în acord cu Programul de Guvernare, dar mai ales cu reformele propuse în PNRR, care văd această schimbare a principiilor de salarizare la pachet cu reforma funcţiei publice", se precizează într-un comunicat al Ministerului Investiţilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate în mod obiectiv

Criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate în mod obiectiv fiind necesare corelări între muncă şi nivelul de salarizare din sistemul public.

"De asemenea, este nevoie de o evaluare a justeţei cu care coordonarea de proiecte cu fonduri externe nerambursabile în administraţia publică se reflectă în salarizarea întregului personal implicat în desfăşurarea activităţilor, respectiv în îndeplinirea sarcinilor uzuale de serviciu pentru care funcţionarii sunt remuneraţi din fonduri naţionale.

Citește și: Bulgaria și-a deschis granițele. Românii pot intra fără niciun document legat de COVID

Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile şi sustenabile prin eliminarea discrepanţelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcţiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum şi între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, subliniază documentul citat.

"PNRR este despre reforme reale cu impact în viaţa noastră, a tuturor, acesta fiind un exemplu, până la urmă, de îmbunătăţire a eficienţei administraţiei publice, nu doar de corectare a unor inechităţi în cadrul unei categorii de angajaţi", a adăugat oficialul MIPE. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te