Ministrul Câciu: Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici. Cine e bogat şi se plânge e ipocrit

DE Bianca Iosef | Actualizat: 16.11.2022 - 17:21
Adrian Câciu- Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Ministrul Finanţelor a afirmat că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi, iar în ceea ce priveşte pachetul social există mai multe simulări, astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor.

SHARE

Întrebat de jurnalişti cu cât va creşte punctul de pensie, Câciu le-a sugerat să aibă răbdare "o săptămână sau două săptămâni".

"V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%. Modul în care acest pachet (social, n.r.) se construieşte ţine cont de legi, ţine cont de necesităţi, de nevoile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit. (...)

Citește și: VIDEO 847 de milioane de lei pentru 13 sisteme de comunicare pentru Armată. Guvernul a aprobat suma

Sunt mai multe simulări. Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei. (...)

Citește și: NATO nu aprobă zonă de interdicție aeriană. Ar putea duce la o confruntare cu Rusia

Atunci când vii să sprijini, sprijini puterea de cumpărare, nu adaugi la momentul când este puseu inflaţionist. Când nu este puseu inflaţionist, într-adevăr poţi să discuţi în realitate de o creştere", a precizat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.

Adrian Câciu a explicat că, în acest context nu va fi creştere, ci "o recuperare a puterii de cumpărare".

"La momentul acesta se zice creştere. Nu va fi creştere. Este o compensare, o recuperare de pierdere de putere de cumpărare, ceea ce vom încerca să facem prin pachetul social cu care Guvernul va veni", a mai spus Câciu.

Ministrul Finanţelor a subliniat de asemenea că "celula de bază a societăţii e familia".

"Ar trebui să ne axăm pe pachet de măsuri pe gospodărie, pe familie, pentru că acolo nevoile sunt diferite. Dacă te uiţi pe membrii familiei, la fel, diversifici nevoile şi, atunci, nu mai ai uniformitate din perspectiva abordării guvernamentale. Eu cred că în pachetul acela de măsuri vom găsi un echilibru pe familie. (...)

Pachetul social va conţine pachetul pe familie, înţelegând prin aceasta, pe gospodărie. Vrem să facem raportarea la gospodărie şi venit pe gospodărie. Este mai corect aşa pentru că raportarea la individ produce disensiuni şi în cadrul unei familii", a spus Adrian Câciu.

Totodată, el a subliniat că pensionarii trebuie să fie protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare.

"Noi trebuie să ajutăm pensionarii. Nu că îi ajutăm, este dreptul lor de a fi protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare. Dar, trebuie să ţinem cont şi de indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii pentru că nu poţi să creşti deficitul la fondul de pensii. Dacă tu creşti deficitul la fondul de pensii, fiind cheltuială permanentă, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană, care nu poate fi unul pozitiv în contextul în care altcineva ne-a introdus în procedură de deficit excesiv.

Dacă eram Italia, care a avut un deficit de 7,1% în 2021, dar nu era în procedură de deficit excesiv - cred că era mai simplu de explicat - pentru că era o situaţie excepţională. Şi noi trebuie să explicăm acelaşi lucru, numai că noi ne-am luat un angajament", a adăugat ministrul Finanţelor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te