Micul dejun este cu 71% mai scump decât acum doi ani. Prețul sucului de portocale s-a dublat

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.07.2022 - 20:46
Micul dejun este cu 71% mai scump decât acum doi ani. Prețul sucului de portocale s-a dublat / Pexels Julian Jagtenberg

Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creștere a prețului produselor de bază dintre toate produsele din coșul de mic dejun, cu 124% în doi ani.

SHARE

Cacaua a înregistrat cea mai modestă creștere de preț, de doar 7%, prețul acesteia fiind influențat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid. Creșterea de 71% a prețului produselor de bază pentru micul dejun depășește dramatic creșterea de 11% a Indicelui Prețurilor de Consum din Regatul Unit față de iulie 2020, ceea ce indică faptul că vor urma și alte creșteri de prețuri suportate de consumatori.

Citește și: VIDEO Cum ne afectează veniturile și ne lasă fără beneficii noile taxe și impozite

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun obișnuit a crescut cu peste 70% în ultimii doi ani în Regatul Unit, potrivit celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun.

eToro Breakfast Commodity Index se bazează pe prețurile spot ale unui coș de nouă produse tipice pentru micul dejun - grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte și ceai. Din iulie 2020, indicele a crescut cu 71%, principalii factori care au cauzat această tendință de creștere fiind războiul din Ucraina, problemele legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial și vremea nefavorabilă.

Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creștere de preț dintre toate produsele din coșul pentru micul dejun, prețul său de bază crescând cu 124% în doi ani, în mare parte datorită unei recolte deosebit de slabe de portocale în SUA, cauzată de vremea nefavorabilă și de boli. Prețul cafelei a crescut, de asemenea, vertiginos, cu 94% în aceeași perioadă, din nou ca urmare a vremii nefavorabile din principalele țări producătoare, cum ar fi Brazilia, precum și datorită problemelor cu lanțurile de aprovizionare la nivel mondial. Nu la mare distanță, prețul cărnii de porc a sărit cu 80% față de iulie 2020 - o tendință considerată a fi rezultatul creșterii costurilor de transport și a costurilor forței de muncă.

În timp ce prețul fiecărui articol din Indicele de produse de bază pentru micul dejun al eToro a crescut în ultimii doi ani, cacaua a înregistrat cea mai modestă creștere, cu doar 7%, prețul culturii fiind afectat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te