Mamele vor primi mai mulți bani de la stat. Indemnizația poate ajunge la 7650 lei în anumite cazuri

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 15.09.2023 - 22:20
Mamele vor primi mai mulți bani de la stat. Indemnizația poate ajunge la 7650 lei în anumite cazuri Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Natalitatea este o problemă reală în România, iar Guvernul gândește mai multe măsuri prin care să crească sporul natural.

SHARE

Natalitatea este o problemă reală în România, iar Guvernul gândește mai multe măsuri prin care să crească sporul natural.

În ședinta de Guvern de azi intră în vigoare majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți.

– indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, înainte de naștere.

– Asta înseamnă că părinții de gemeni vor primi o indemnizație de 127,5%. Adică, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizația mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei.

Mai mare decât salariul. Indemnizația este acordată timp de doi ani, scrie Romania TV.

Mamele vor primi mai mulți bani de la stat. Indemnizația poate ajunge la 7650 lei în anumite cazuri

Majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

Mai mult, indemnizația crește cu 50% pentru fiecare copil născut în timpul concediului de maternitate.

Tot în ședința de guvern vor fi acordate și alte facilități fiscale pentru părinți. Mai exact, se majorarează plafonul până la care părinții nu plătesc impozit pe venituri în perioada concediului de maternitate.

Plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Cum era legea care reglementa această indemnizaţie până acum

Potrivit legii în vigoare, în cazul naşterii de gemeni sau tripleţi, familia va primi pentru primul copil indemnizaţia în cuantum de 600 lei sau, opţional, 85 % din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea şi al treilea copil, indemnizaţii suplimentare a câte 600 de lei pentru fiecare.

De asemenea, Normele Metodologice adoptate de Guvern vor face aplicabilă şi Legea nr.240/2009 care extinde aria beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi la tinerele care frecventează o formă de învăţământ şi nu au realizat venituri în ultimele 12 luni.

Citește și: Veste bună pentru femei. Se dau vouchere de 300 de lei. Vezi cum poți beneficia de ele

Indemnizaţia de 600 lei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, se va acorda şi persoanelor care urmează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învățământului universitar, în acelaşi an calendaristic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te