„Am discutat un subiect foarte important – creșterea prețului materialelor de construcții. Am decis să îmbunătățim legislația astfel încât să permitem ca firmele de construcții să poată să indexeze prețul. În 2-3 săptămâni va fi pregătită o modificare legisltivă. Indexarea valorii contractelor va putea fi făcută ca urmare a creșterii prețului la materialele de construcții: fier, cupru, balast, agregate. Există riscul ca foarte mulți constructori să nu-și poată termina proiectele”, a declarat Ludovic Orban, la sfârșitul ședinței coaliției de luni, 12 iulie.
Premierul Cîțu, deschis renegocierii contractelor publice deja semnate
Luni, după participarea la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, premierul Florin Cîțu s-a arătat și el deschis față de posibilitatea unei renegocieri a contractelor publice deja semnate ca urmare a exploziei prețurilor la materialele de construcții.
„Sunt două lucruri aici: prețul materialelor de construcții a crescut și avem o situație și pe fonduri europene, și pe PNDL. Ministerul Dezvoltării va veni cu un memorandum și cu o soluție în ședință de Guvern”, a declarat șeful Executivului.
Autoritățile locale și constructorii s-au plâns că zeci de șantiere sunt blocate
Decizia vine după ce primarii și șefii de consilii județene s-au plâns că, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții, zeci de șantiere sunt blocate, în condițiile în care noile prețuri nu pot fi acoperite de sumele stabilite prin contractele încheiate în anii trecuți.
La rândul lor, patronatele din construcţii au cerut modificări legislative care să permită ajustarea valorii contractelor, estimând că ar trebui mărite bugetele cu 15 - 35%.