La pensie vei avea mai mulţi bani. Sunt modificări legislative. Depinde de vârsta contribuabilului

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.04.2025 - 09:36
Bărbat în etate stând lângă soţia lui, care se dă într-un leagăn - Foto: Pexels/Pixabay
Bărbat în etate stând lângă soţia lui, care se dă într-un leagăn - Foto: Pexels/Pixabay
Cuplu de seniori cu floare - Foto: Pexels/CC0
Cuplu de seniori cu floare - Foto: Pexels/CC0

Atunci când vei alunge la pensie, vei avea mai mulţi bani, pentru că sunt modificări legislative importante. Depinde şi de vârsta contribuabilului felul în care se investesc banii.

SHARE

Modificările acestea importante ţin de punerea mai mare a accentului pe piloanele alternative de pensie. Iar aceasta pentru că pasul demografic al României este negativ: mor mai mulţi români decât cei care se nasc.

Aceasta înseamnă că Pilonul I de pensii de stat devine friabil şi se comportă ca o schemă Ponzi, în care tot mai puţini contrbuabili vin cu tot mai puţini bani pentru pensionarii în plată.

Asta înseamnă că trebuie constituite soluţii alternative: Pilonul II de pensii private obligatorii, Pilonul III de pensii private facultative şi Pilonul IV de pensii ocupaţionale.

La pensie vei avea mai mulţi bani. Sunt modificări legislative. Depinde de vârsta contribuabilului

Acum, legislaţia se modifică în favoarea acestor posibilităţi alternative şi viitorii pensionari vor fi avantajaţi de asta, pentru că pensiile lor vor putea să fie mai mari.

"Concret, OUG 26/2025, intrată recent în vigoare, introduce modificări în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), în Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative (Pilonul III), precum și în Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale (Pilonul IV)", conform avocatnet.ro.

Printre noutățile principale se numără introducerea conceptului de „fond de pensii cu alocare dinamică”, atât pentru fondurile facultative, cât și pentru cele ocupaționale.

Fondurile de pensii private se bazează pe principiul investirii banilor contribuabililor în diferite plasamente, de la cele mai sigure, dar şi cu cel mai mic profit (titlurile de stat), până la cele mai riscante, dar cu cel mai mare profit (valorile mobiliare).

Citeşte şi: Escrocherie care îi lasă pe pensionari fără pensie instant: ”Bunicule, sunt eu!” Ce urmează?

Noutatea legală introduce conceptul de strategie „life-cycle” (alocare dinamică) pentru aceste fonduri, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării, structura portofoliului său devine mai conservatoare.

Până acum, legea nu prevedea explicit un astfel de concept; era posibil ca fondurile să ofere diferite profiluri de risc, dar nu sub forma reglementată a „alocării dinamice”.

La solicitarea administratorului, un fond de pensii facultative sau ocupaționale deja autorizat va putea fi transformat într-un fond cu alocare dinamică, cu condiția obținerii aprobării din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Citeşte şi: Care pensionari trebuie să restituie bani din pensie? Ministerul Muncii a dat ordinul

O altă noutate adusă de OUG 26/2025 vizează posibilitatea ca persoanele fizice să poată încheia contracte de aderare la un fond de pensii facultative sau private, inclusiv prin semnarea acestora de la distanță.

În ceea ce privește plata pensiilor facultative, actul normativ elimină impunearea unui minimum de 90 de contribuții lunare. Rămâne valabil că participantul poate accesa această pensie doar după ce împlineşte 60 de ani.

Cuplu de seniori cu floare - Foto: Pexels/CC0

Salariații pentru care angajatorul virează contribuții la un fond de pensii facultative nu mai sunt obligați să respecte termenul de notificare de 30 de zile calendaristice înainte de suspendarea sau de încetarea contribuțiilor.

Practic, aceștia pot decide oricând să modifice, să suspende sau să înceteze contribuția, cu condiția transmiterii unei notificări către administratorul fondului și angajator, fără a mai fi necesar un preaviz minim.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te