Șeful FMI a spus că o astfel de asistență va fi deosebit de importantă, pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor și al deprecierii monedei.
Kristalina Georgieva: Ţările bogate ar trebui să le ajute pe cele cu datorii
„Avem nevoie urgent de mecanisme globale mai rapide și mai eficiente, pentru a oferi tratamente datoriilor acestor țări”, a spus Georgieva, la Forumul Boao pentru Asia, adăugând că astfel de mecanisme ar ajuta în mod semnificativ atât debitorii, cât și creditorii.
„Succesul ar elimina o sursă importantă de incertitudine pentru imaginea globală”, a spus ea.
Citeşte şi: Directorul general FMI, Kristalina Georgieva: 2023 va fi mai greu decât anul pe care-l lăsăm în urmă
Georgieva a mai spus că FMI salută angajamentul Chinei în programul-cadru comun și participarea la noua masă rotundă, pentru datoria suverană globală, conform Reuters.
Forumul Bao, adesea văzut ca echivalentul Asiei la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, din Elveția, se desfășoară până vineri, în stațiunea Hainan, din sudul Chinei.
Citeşte şi: Şefa FMI, Kristalina Georgieva, acuzată că a favorizat China când era directorul Băncii Mondiale
Georgieva a mai spus că țările trebuie să conlucreze pentru a revigora comerțul internațional într-un mod echitabil, pentru ca mai mulți oameni să beneficieze de globalizare și să diversifice lanțurile de aprovizionare, pe baza logicii economice.
Ea a afirmat că cercetările FMI au arătat că costul pe termen lung al fragmentării comerțului ar putea ajunge până la 7% din produsul intern brut global, iar Asia, ca regiune extrem de integrată, ar fi cea mai afectată negativ de fragmentarea foarte rapidă.