Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,16 %
99,92 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Klaus Iohannis ar trebui să discute cu Rumen Radev, la Sofia, despre criza companiei Euroins

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.03.2023 - 13:04
Klaus Iohannis ar trebui să discute cu Rumen Radev, la Sofia, despre criza companiei Euroins - Foto: Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis ar trebui să discute cu Rumen Radev, la Sofia, despre criza companiei Euroins - Foto: Administraţia Prezidenţială

Președintele României Klaus Iohannis face astăzi o vizită oficială în Bulgaria. Aceasta are loc la exact un an după ce președintele Bulgariei, Rumen Radev, a vizitat Bucureștiul, pe 15 martie, anul trecut. Anul acesta, Iohannis are de discutat subiecte grele.

SHARE

Dacă discuția de anul trecut a fost dominată de războiul care tocmai izbucnise în Ucraina, criza refugiaților și problemele legate de implementarea Coridorului de Gaze, aderarea la Spaţiul Schengen și întărirea flancului estic al NATO, anul acesta subiectele fierbinți pentru amândoi pot fi mai multe.

Iohannis ar urma să discute cu Radev despre Euroins

Aceasta cu excepția cazului în care consilierii economici ai președintelui bulgar și ai omologului său român nu trec de o mare problemă, anume criza cu care se confruntă compania de asigurări Euroins, pe piața românească, conform Financial Tribune.

O criză care amenință să destabilizaze întregul sector al asigurărilor. în România, precum și piața de capital bulgară. Compania Euroins este deţinută majoritar de grupul financiar bulgar Eurohold.

Citeşte şi: Autoritatea Europeană pentru Asigurări va elucida scandalul Euroins. Când e așteptat verdictul

Eurohold este unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară, grup energetic și financiar, lider de afaceri în Europa de Sud-Est, cu venituri și active de câteva miliarde de euro și peste 7.000 de angajați.

În urmă cu doi ani, holdingul a achiziționat companiile grupului ceh CEZ, pentru 335 de milioane de euro, prin intermediul Companiei de Electricitate din Europa de Est BV (EEEC), deținută în totalitate.

Citeşte şi: ASF ar fi decis să înainteze organelor abilitate o plângere penală împotriva conducerii Euroins

EIG Re EAD, o companie cu o istorie de 20 de ani, ale cărei servicii de reasigurare sunt utilizate de companiile de asigurări de top din Europa, face și ea parte din Eurohold.

EIG Re a reasigurat recent întregul portofoliu Euroins din România, prin care compania garantează plata tuturor daunelor către compania românească și asigură transferul tuturor riscurilor.

Problema este că ASF - autoritatea de reglementare a pieței asigurărilor din România, a ridicat în presa românească problema capacității financiare a EIG Re, care a stârnit speculații cu privire la falimentul Euroins, în România, explică publicaţia bulgărească.

Consecinţe grave

Acest lucru ar putea duce la consecințe grave asupra întregului grup, listat la Bursele de Valori din Sofia și Varșovia, și este capabil să destabilizeze întregul sector al asigurărilor din România, precum și piața de capital bulgară, în care Euroins investește ca investitor instituțional important.

Mai multe probleme apar din evaluările mediatizate ale ASF, "care de fapt se bazează pe nimic și complet lipsite de temei", conform Financial Tribune, deoarece cele trei audituri majore efectuate în prezent de FSC, EIOPA - autoritatea de reglementare financiară a UE - și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), sunt de așteptat să fie anunțate abia la sfârșitul lunii martie.

Bulgarii ne trag de urechi

Publicaţia bulgară continuă, pe acelaşi ton acuzator:

"Primul și cel mai important argument este că, conform legislației europene, nu este în competența autorității române de reglementare ASF să comenteze situația financiară a unei companii bulgare de asigurări sau reasigurări. 

ASF și-a permis să judece și să dea evaluări despre firma bulgară, în presa română, depășindu-şi categoric puterile legale".

"Este important ca președintele Iohannis să fie bine informat de către consilierii săi cu privire la acest scandal, ca orice evaluare, comentariu sau calificare necorespunzătoare, cu privire la activitățile unei companii din afara României, care nu se află sub supravegherea ASF", continuă sursa citată.

Euroins a sesizat EIOPA

Aceasta, susţine publicaţia de peste Dunăre, "poate cauza mari prejudicii imaginii țării: să destabilizezi piețele din ambele țări și să prejudiciezi relațiile de bună vecinătate cu Bulgaria.

Stabilitatea financiară a EIG Re și Eurohold este o chestiune de competență a autorității de reglementare bulgare KFN, precum și a EIOPA europeană".

Euroins a sesizat EIOPA, "cu privire la aşa-zise acțiuni abuzive ale funcționarilor de supraveghere a asigurărilor din ASF, față de companie, și a solicitat un audit independent al acestor acțiuni, după care autoritatea europeană a devenit activă și a lansat un astfel de audit".

BERD, audit la Euroins

Rezultatele sunt de așteptat să fie publicate în câteva zile. În acest context, celălalt acționar important al Eurohold, BERD (10%), a inițiat un audit al Euroins România, care este de asemenea așteptat să fie finalizat până la sfârșitul lunii martie.

ASF a făcut publice comentarii care ar putea afecta profund imaginea grupului, chiar înainte de a primi informațiile oficiale despre starea financiară a EIG Re, pe care autoritatea de reglementare română le-a solicitat FSC. 

Pe de altă parte, dacă autoritatea română consideră că evaluarea FSC este părtinitoare, ASF are posibilitatea de a sesiza AEAPO la arbitraj.

Totuși, dacă FSC va confirma capacitatea financiară a „EIG Re”, de a reasigura „Euroins”, solvabilitatea companiei bulgare va fi restabilită și își va putea continua activitățile pe piața din România.

Și, în timp ce în România sunt în desfășurare procese care amenință să distrugă cea mai mare investiție bulgară de acolo, Euroins a investit câteva sute de milioane de euro pe piața din România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te