Potrivit vicepremierului rus, ”54 de întreprinderi” au contracte cu Gazprom Export. ”După cifrele mele, aproximativ jumătate au deschis deja în banca noastră conturi speciale - în devize şi în ruble - care permit viramentul în devize, conversia în ruble şi plata gazelor naturale furnizate în ruble”, a declarat Aleksandr Novak.
”În zilele următoare, vom avea lista definitivă a celor care au plătit în ruble şi a celor care au refuzat să plătească”, a adaugat acest, relatează news.ro.
În urma ”îngheţării” unor rezerve în devize, de care Rusia dispunea în străinătate, în sumă de 300 de miliarde de dolari, Kremlinul a promulgat un decret prin care a impus, începând din aprilie, plata gazelor naturale în două faze - mai întâi un vărsământ într-un cont Gazprombank în euro sau în dolari, iar apoi conversia în ruble, într-un al doilea cont, deschis la aceeaşi bancă.
Mecanismul de conversie în ruble, o ocolire a sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană
Bruxellesul a avertizat în mai multe rânduri că acest mecanism de conversie în ruble reprezintă o ocolire a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, însă mai multe state, care vor să-şi menţină aprovizionarea din Rusia, au cerut clarificări Comisiei Europene (CE).
Gigantul italian energetic ENI a anunţat marţi că a decis să deschidă un cont în euro şi unul în ruble la Gazprombank.
Citește și: Google Rusia declară falimentul după ce conturile bancare i-au fost confiscate
În schmb, Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale în Finlanda, a anunţat tot marţi că refuză să plătească Gazprom Export în ruble şi că se aşteaptă la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti.
Altor ţări - ca Polonia sau Bulgaria -, care au refuzat să plătească în ruble, cu scopul de a nu susţine economia rusă pe timpul invaziei Ucrainei, Gazprom le-a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale.
UE este principalul client al Rusiei şi caută, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, să nu mai fie dependentă de hidrocarburi ruseşti.