Jumătate dintre clienții occidentali ai Gazprom l-au ascultat pe Putin și plătesc gazele în ruble

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.05.2022 - 13:57
Jumătate dintre clienții occidentali ai Gazprom l-au ascultat pe Putin și plătesc gazele în ruble. / Foto: mold-street.com

Aproape jumătate dintre cele 54 de întreprinderi străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze cu gigantul rus Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank pentru a-şi onora plăţile, a anunțat vicepremierul rus Aleksandr Novak, potrivit agenţiei RIA Novosti.

SHARE

Potrivit vicepremierului rus, ”54 de întreprinderi” au contracte cu Gazprom Export. ”După cifrele mele, aproximativ jumătate au deschis deja în banca noastră conturi speciale - în devize şi în ruble - care permit viramentul în devize, conversia în ruble şi plata gazelor naturale furnizate în ruble”, a declarat Aleksandr Novak.

”În zilele următoare, vom avea lista definitivă a celor care au plătit în ruble şi a celor care au refuzat să plătească”, a adaugat acest, relatează news.ro.

Citește și: VIDEO Imagini cu erupţii solare puternice și un bizar „arici” solar, transmise de Solar Orbiter

În urma ”îngheţării” unor rezerve în devize, de care Rusia dispunea în străinătate, în sumă de 300 de miliarde de dolari, Kremlinul a promulgat un decret prin care a impus, începând din aprilie, plata gazelor naturale în două faze - mai întâi un vărsământ într-un cont Gazprombank în euro sau în dolari, iar apoi conversia în ruble, într-un al doilea cont, deschis la aceeaşi bancă.

Mecanismul de conversie în ruble, o ocolire a sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană 

Bruxellesul a avertizat în mai multe rânduri că acest mecanism de conversie în ruble reprezintă o ocolire a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, însă mai multe state, care vor să-şi menţină aprovizionarea din Rusia, au cerut clarificări Comisiei Europene (CE).

Gigantul italian energetic ENI a anunţat marţi că a decis să deschidă un cont în euro şi unul în ruble la Gazprombank.

Citește și: Google Rusia declară falimentul după ce conturile bancare i-au fost confiscate

În schmb, Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale în Finlanda, a anunţat tot marţi că refuză să plătească Gazprom Export în ruble şi că se aşteaptă la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti.

Altor ţări - ca Polonia sau Bulgaria -, care au refuzat să plătească în ruble, cu scopul de a nu susţine economia rusă pe timpul invaziei Ucrainei, Gazprom le-a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale.

UE este principalul client al Rusiei şi caută, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, să nu mai fie dependentă de hidrocarburi ruseşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.