Irlanda nu cedează: refuză impunerea unui impozit de cel puţin 15% pe profitul multinaționalelor

DE Alexandru Pop | 15.07.2021 - 20:58
Irlanda nu cedează: refuză impunerea unui impozit de cel puţin 15% pe profitul multinaționalelor/FOTO: Facebook/Paschal Donohoe

Irlanda şi-a reafirmat joi refuzul ferm de a se ralia acordului convenit de statele G20 şi de majoritatea ţărilor membre ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru stabilirea la nivel mondial a unui impozit de cel puţin 15% pe profit.

SHARE

Impozit pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda aduce prosperitate acestei ţări şi "este un element cheie al politicii noastre economice de decenii", a declarat postului RTE ministrul de finanţe irlandez Paschal Donohoe, care a apreciat că o creştere a acestei rate de impozitare ar crea probleme companiilor care au investit în Irlanda.

Citește și: Cum s-a văzut dintr-un autobuz aterizarea forțată a elicopterului Black Hawk

Sistemul fiscal favorabil a permis înregistrarea în Irlanda a unei întregi serii de companii americane, inclusiv mari societăţi farmaceutice şi din sectorul digital ale căror profituri au crescut substanţial de când a început pandemia COVID-19.

Irlanda nu cedează

Irlanda a reuşit astfel să obţină o creştere a PIB-ului său anul trecut, în pofida efectelor pandemiei. Guvernul de la Dublin a revizuit joi în creştere această sporire a PIB-ului pe anul trecut, de la 3,4% la 5,9%. Fără efectul generat de multinaţionale, PIB-ul irlandez ar fi scăzut în 2020 cu 5%. La fel, pentru primul trimestru al anului în curs creşterea PIB-ului a ajuns la 8,6%, faţă de 7,8% în prognoza precedentă, iar în lipsa contribuţiei multinaţionalelor s-au fi ajuns la o scădere de 3,1%.

Miniştrii de finanţe din ţările G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat sâmbătă un acord "istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile", care stabileşte la nivel mondial un impozit "de cel puţin 15%" pe profitul multinaţionalelor.

"Pilonul 1" al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite "de piaţă", adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Citește și: Alianța interlopilor: după Mircea Nebunu, Faraonul de la Madrid s-a văzut și cu Cordunenii

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

"Pilonul 2" corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Miniştrii de finanţe din ţările G20 le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă, printre ele numărându-se Irlanda şi Ungaria, potrivit Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te