Inflația a ajuns la 83% în Turcia. Erdogan merge contra curentului și taie dobânda cheie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.10.2022 - 16:00
Lira turcească, la un nou minim istoric. / Foto: Profimedia

Rata inflației a ajuns la 83% în Turcia. Deși băncile centrale din alte state care se bat cu inflația majorează dobânda de politică monetară, la solicitarea președintelui Erdogan, Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de bază cu 150 de puncte.

SHARE

Banca Centrală a Turciei a decis joi, 20 octombrie, o reducere, peste aşteptări, a dobânzii de referinţă, cu 150 de puncte de bază, şi a promis că va adopta o nouă reducere a costului creditului la reuniunea din luna noiembrie, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a promis că dobânzile vor scădea atâta timp cât el va rămâne la putere, transmite Reuters.

În timp ce alte bănci centrale majorează dobânda de politică monetară, Erdogan a cerut Băncii Turciei să meargă în direcţia opusă şi să taie costul creditului, în condiţiile în care promovează o politică de stimulare a creşterii economice cu orice cost.

Citește și: VIDEO O șoferiță de 24 de ani din Suceava a bătut toate recordurile: permis suspendat 570 de zile

Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus joi dobânda de referinţă, de la 12% până la 10,5%, în pofida faptului că rata anuală a inflaţiei a trecut de 83%, deoarece condiţiile financiare trebuie să susţină creşterea producţiei industriale şi evoluţiile pozitive din domeniul ocupării forţei de muncă.

"Comitetul evaluează adoptarea unei măsuri similare la următoarea reuniune şi să încheie ciclul de reducere a dobânzilor", a informat Banca Centrală a Turciei într-un comunicat de presă.

Lira turcească s-a depreciat până la un minim istoric de 18,6150 de lire pentru un dolar

Imediat după anunţul Băncii Centrale, lira turcească s-a depreciat până la un minim istoric de 18,6150 de lire pentru un dolar. Moneda turcească s-a depreciat cu 29% în acest an, după o cădere de 44% în 2021.

Majoritatea analiştilor se aşteptau la o reducere a dobânzii cu 100 de puncte de bază astfel că decizia comitetului de politică monetară i-a luat prin surprindere pe economişti, în pofida faptului că Banca Turciei a redus cu regularitate costul creditului.

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 65 cai

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia.

În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile.

Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază, începând din luna septembrie 2021 şi până acum, de la 19% până la 10,5%, într-o perioadă în cele mai multe bănci centrale se gândesc sau au adoptat deja majorări de dobândă pentru a ţine sub control creşterea inflaţiei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te