Realitatea de dincolo de bilanț: industria românească a scăzut în iunie

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.07.2018 - 17:32
Foto Gulliver/Getty Images

Industria a scăzut și în luna iunie, arată datele unui barometru industrial realizat de către Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP) în colaborare cu Facultatea de Management a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

SHARE

„Scăderea era previzibilă pe baza tiparelor din anii trecuţi. Vara, activitatea din industrie e mai slabă. Sezonalitatea afectează cererea şi motoarele încetinesc. Numai că de data aceasta declinul a început cu trei luni în urmă, iar în iunie s-au împlinit patru luni de scădere consecutivă”, arată realizatorii studiului.
Potrivit barometrului, această scădere este un efect sezonier, dar care se adaugă la un curs descendent deja existent. Încetinirea s-a produs la nouă din unsprezece indicatori măsuraţi de Barometru.
„Semnele nu sunt bune. Orice declin care durează produce costuri şi îngreunează recuperarea. Pe de altă parte, când avansul industriei slăbeşte mai mult de trei luni la rând e posibil ca economia în ansamblu să înceapă să sufere”, menționează documentul.
Deși volumul de creşterea a producției rămâne pozitiv (peste 50 de puncte), riscă să cadă sub 50 de puncte, în zona de contracţie iar stocurile rămân, mai degrabă, subdimensionate, datorită activităţii scăzute. Totuşi, observăm o uşoară urcare a stocurilor de la 47 de puncte în mai la 49 în iunie.
„Când activitatea scade, iar stocurile cresc uşor înseamnă că firmele au dificultăţi şi în desfacerea produselor finite”, menționează barometrul. Stocurile sunt mai degrabă subdimensionate, datorită activităţii scăzute. Totuşi, observăm o uşoară urcare a stocurilor de la 47 de puncte în mai la 49 în iunie. Când activitatea scade iar stocurile cresc uşor înseamnă că firmele au dificultăţi şi în desfacerea produselor finite.


Pe de altă parte, costurile de producţie rămân mari, doar 3% din firme raportând scăderi de costuri. E posibil ca în iulie şi august indicatorul costurilor să scadă puţin, pe fondul activităţii mai slabe, dar eixstă aşteptări de creștere în septembrie.
Numărul de angajaţi a continuat să scadă de la 50 în mai la 47 de puncte în iunie şi a intrat în zona de contracţie, situaţie ce prezice  scăderi la veniturile bugetare din taxe şi impozite.

Comenzile pentru export reprezintă o rază de lumină, susțin autorii barometrului. Indexul lor a crescut de la 52 în mai, la 57 în iunie şi se află peste media primelor 5 luni ale anului. Era şi timpul, pentru că din februarie până în mai indexul a traversat 5 luni de scădere continuă. Probabil că exportatorii beneficiază în prezent de o conjunctură favorabilă şi rămâne să vedem dacă avansul se păstrează sau va fi şi el afectat de sezonalitate.

Numărul de angajaţi a continuat să scadă de la 50 în mai la 47 de puncte în iunie şi a intrat în zona de contracţie. E posibil să se repete situaţia din 2017 si 2016, când forţa de muncă în industrie s-a micşorat în toate cele trei luni de vară – iunie, iulie şi august. Cauza este sezonalitatea dublată de cererea slabă din perioada premergătoare. Situaţia prezice însă scăderi la veniturile bugetare din taxe şi impozite.

Nici managerii nu au speranțe prea mari, indexul de optimism al acestora a scăzut de la 63 de puncte în luna mai la 59 de puncte în iunie. „Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare. Scăderea aşteptărilor înseamnă că managerii nu au semnale de redresare. Doar exportatorii fac excepţie. Indicatorul de încredere privind comenzile pentru export a crescut de la 63 în mai la 66 în iunie”.
Barometrul a fost realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.