Indexarea pensiei nu depinde de Guvern. FMI vine la București. Ce scenarii sunt pregătite?

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.01.2025 - 14:46
Indexarea pensiei nu depinde de Guvern. FMI vine la București. Ce scenarii sunt pregătite? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea (imagine cu caracter ilustrativ)
Indexarea pensiei nu depinde de Guvern. FMI vine la București. Ce scenarii sunt pregătite? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea (imagine cu caracter ilustrativ)

Indexarea pensiei nu depinde de Guvern. FMI vine la București. Ce scenarii sunt pregătite? O delegaţie FMI vine la Bucureşti, în 3-7 februarie, pentru o vizită de lucru, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional.

SHARE

Indexarea pensiei nu depinde de Guvern. FMI vine la București. Ce scenarii sunt pregătite? O delegaţie FMI vine la Bucureşti, în 3-7 februarie, pentru o vizită de lucru, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional. FMI a schimbat şeful pentru România, care este acum un sud-coreean.

Echipa Fondului se va întâlni cu reprezentanţii noului guvern al României şi ai Băncii Naţionale a României, pentru a analiza evoluţiile economice şi financiare recente şi pentru a actualiza perspectivele macroeconomice.

Indexarea pensiei nu depinde de Guvern. FMI vine la București. Ce scenarii sunt pregătite?

Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn în funcţia de şef al misiunii pentru România. Joong Shik Kang, cetăţean al Coreei de Sud, este în prezent şef de misiune pentru România şi Grecia.

Anterior, a fost şef de misiune pentru Regiunea Administrativă Specială Hong Kong şi şef adjunct de misiune pentru China, conform ZF.

Înainte de aceasta, a fost asistent al directorului în Departamentul pentru Asia şi Pacific şi şef de misiune pentru Republica Insulelor Marshall. A studiat economia la Universitatea Naţională din Seul şi deţine un doctorat în economie de la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după o întâlnire cu ministrul Finanțelor, că va analiza, la prima rectificare bugetară, o posibilă o indexare a pensiilor în luna septembrie.

Citeşte şi: OFICIAL Cresc pensiile mai mici de 2.800 de lei. Ce sume de bani se vor acorda începând din martie?

În schimb, Tánczos Barna a vorbit miercuri seara, în exclusivitate la Digi24, despre ce cheltuieli taie statul în 2025, precizând că indexarea salariilor și a pensiilor se amână anul acesta, dar că se va interveni doar punctual la pensiile foarte mici.

„Am stabilit, la fel cum am promis înainte de votul din Parlament, că vom veni la pensiile mici şi medii (...) la începutul acestui an, cu o suplimentare şi cu o majorare pe tip one-off, până vom vedea execuţia bugetară, la prima rectificare, când se va analiza dacă se poate.

Astfel încât să nu afectăm investiţiile prevăzute mai ales în PNRR, unde există cofinanţări foarte mari, de exemplu în zona transporturilor, de aproximativ 60%, s-a ajuns la cofinanţări, dacă statul român şi bugetul de stat îşi permite indexarea din luna septembrie. 

Citeşte şi: OFICIAL Salariile şi pensiile nu se indexează în 2025. Ce ajutor ar putea primi, totuși, pensionarii

Este o abordare prudentă a ministrului Finanţelor şi cred că e o abordare corectă pentru orice ministru de finanţe şi îl felicit pe domnul ministru pentru această abordare, astfel încât vom vedea, cum zice un clasic în viaţă, pas cu pas, în funcţie de execuţie şi de venituri”, a declarat Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ministrul Tanczos Barna.

Barna a vorbit despre ce cheltuieli taie statul, anul acesta. Ministrul Finanțelor a spus că anul acesta indexarea salariilor și a pensiilor se amână, și se va interveni doar punctual la pensiile foarte mici. În emisiunea Jurnalul de Seară, ministrul Finanțelor a spus că „se amână în 2025 indexarea salariilor și a pensiilor, iar bugetul îl calculăm fără această indexare”.

„Este o povară prea mare și vrem să ne încadrăm în 7% deficit. Nu creștem TVA, nu venim cu alte taxe”, a subliniat el, precizând și „creșterea economică care vine în 2025 poate crea premisele unei discuții despre indexări”, precizând că „la persoanele cu pensii foarte mici se va interveni punctual”.

Economie robustă

„Vrem să respectăm riguros ce stabilim în ianuarie. Încercăm să aducem stabilitate. (...) Cu deficit mare nu vom avea credibilitatea în fața investitorilor. Avem nevoie de investiții ca de aer. Avem încasări bune de la ANAF, este un semnal bun.

Avem un pachet de indicatori care spune că avem o economie robustă. Însă avem deficit de cont curent, importăm prea mult și exportăm puțin”, a mai spus ministrul.

În scenariul 1, se va da un ajutor de 2.000 de lei, pentru pensiile mici. Sunt şanse bune ca acest lucru să se întâmple. În scenariul 2, ar trebui să aibă loc o indexare cu 12%, de la 1 septembrie. Acest lucru este aproape imposibil.

Nu sunt bani pentru alte măriri

Practic, semnalul dat de Barna este exact acesta, în timp ce Ciolacu încearcă să fructifice politic, astfel încât, la momentul potrivit, să poată să spună: "Eu am vrut, dar s-a opus domnul ministru al Finanţelor".

Realitatea este că nu sunt bani anul acesta şi se pune problema de unde se taie, nu cât se mai dă. Şi, cum nu se poate tăia de la pensii (o decizie CCR din anul 2009 interzice acest lucru), soluţia e a tăierilor de la alte cheltuieli.

Oricum, şi dacă va avea loc, la 1 septembrie, această indexare de 12%, sunt mici şanse ca ea să fie peste inflaţia de atunci. În primul rând, din cauza factorilor economici normali de intrare, în al doilea rând pentru că Executivul are tot interesul să provoace o inflaţie controlată, pentru a avea bani în pieţe.

Este o metodă simplă şi legitimă. Problema este însă ce anume faci cu banii aceştia în plus pe care îi ai: cum şi la ce anume îi foloseşti.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te