În ce țară se trăiește mai bine: România, Ungaria sau Polonia? Care produse ne dau gaură în buget?

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.11.2024 - 16:19
În ce țară se trăiește mai bine: România, Ungaria sau Polonia? Care produse ne fac gaură în buget? - Foto: Freepik
În ce țară se trăiește mai bine: România, Ungaria sau Polonia? Care produse ne fac gaură în buget? - Foto: Freepik
În ce țară se trăiește mai bine: România, Ungaria sau Polonia? Care produse ne fac gaură în buget? - Foto: Freepik
În ce țară se trăiește mai bine: România, Ungaria sau Polonia? Care produse ne fac gaură în buget? - Foto: Freepik

În ce țară se trăiește mai bine: România, Ungaria sau Polonia? Care produse ne dau gaură în buget? Specialiștii din Ungaria au analizat inflația și prețurile de consum din Ungaria, Polonia, Cehia și România în ultima lună.

SHARE

Pe măsură ce rapoartele statistice privind prețurile de consum au început să apară, economiștii din Ungaria au comparat Ungaria cu țările din regiunea Europei Centrale și de Est, în care datele privind inflația pentru luna octombrie sunt deja disponibile, arată o analiză economx.hu, pe care o prezentăm integral.

Citește și: CONTROVERSĂ Wizz Air va da „amenzi” dure pasagerilor cu bagaje prea mari. „Le vom măsura la sânge!”

Cum au crescut prețurile în Ungaria?

Oficiul Central de Statistică din Ungaria a anunțat că, în octombrie 2024, prețurile de consum au fost în medie cu 3,2% mai mari decât cu un an înainte.

Citește și: Fructul care ar trebui să-l consume zilnic! Produce colagen și elimină ridurile. Unde îl găsești?

Prețurile au crescut în medie cu 0,1% într-o lună, inclusiv o creștere de 0,8% a prețului combustibilului pentru vehicule.

Datele arată, de asemenea, că prețurile alimentelor au crescut cu 4,5% în douăsprezece luni, făina crescând cel mai mult, cu 38,9% față de octombrie 2023.

Guvernul Orban este mulțumit de cifrele privind inflația internă, iar obiectivul principal aflat acum în vizorul cabinetului este de a obține o creștere de peste 3% în 2025. Nu există o creștere reală a salariilor.

Prețurile alimentelor și costul serviciilor au fost principalele elemente care au urcat în octombrie.

Rata anuală a inflației din România a urcat la 4,7%

Institutul Național de Statistică (INS) din România a raportat că inflația anuală din România a sărit la 4,7% în octombrie, de la 4,6% în septembrie, anunță analiștii maghiari

Potrivit comunicatului, produsele alimentare au crescut în medie cu 4,75%, cele nealimentare cu 3,45%, iar serviciile cu 7,66%.

Serviciile poștale (17,82%), detergenții (13,47%), țigările și tutunul (11,50%) și apa, canalizarea și gunoiul (11,47%) au fost cele mai scumpe. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la prețurile făinii de porumb (11,57%), gazelor naturale (10,96%), untului (10,33%) și făinii de grâu (10,24%), au precizat aceștia.

Comparativ cu luna septembrie, prețurile de consum în România au crescut cu 0,62%. Rata medie a inflației pe douăsprezece luni, între noiembrie anul trecut și octombrie 2024, a fost, în medie, de 5,8% față de precedentele 12 luni. Conform datelor Eurostat, în ultimele cinci luni, România a avut în mod constant cea mai mare rată anuală a inflației dintre toate țările UE.

În plus, raportul datorie/PIB al României, deși nu este scăzut, este totuși la un nivel mai favorabil decât în Ungaria. În plus, în lista Eurostat, care compară venitul național brut mediu anual al statelor membre pe 2023, România este deja înaintea Ungariei.

Polonia: inflația este în creștere

La sfârșitul lunii trecute, Oficiul Polonez de Statistică (GUS) a anunțat date preliminare care arată că inflația anuală a fost de 5% în octombrie, în creștere față de 4,9% în septembrie.

Acest lucru a fost în conformitate cu așteptările analiștilor. În același timp, octombrie a fost a șaptea lună consecutiv în care prețurile de consum au crescut în Polonia. În plus, în luna octombrie a acestui an, inflația anuală a accelerat la cel mai ridicat nivel din decembrie anul trecut.

Prețurile produselor alimentare și ale băuturilor nealcoolice au crescut cu 4,9%, în timp ce prețurile energiei au crescut cu 11,5% de la an la an, în octombrie.

Creșterea lunară a prețurilor de consum s-a accelerat la 0,3% în octombrie, de la 0,1% în septembrie. Aici, experții prevăzuseră o creștere lunară mai mare, de 0,4%.

Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că Polonia este a 21-a cea mai mare economie a lumii, un fapt binecunoscut și de liderii politici ai țării, care vor fi în curând candidați pentru aderarea la G20.

Ce se întâmplă în Cehia?

Inflația în Republica Cehă a crescut cu 0,3% din septembrie până în octombrie, situându-se la 2,8% în ritm anual.

Tendința prețurilor de consum din Cehia este în conformitate cu așteptările pieței și ale analiștilor economici. În plus, prețurile combustibililor în Republica Cehă au scăzut pentru a treia lună consecutiv.

În octombrie, prețul combustibilului și al petrolului a fost cu 11,4% mai mic decât în urmă cu un an.

În sectorul alimentar, prețul untului a scăzut spectaculos, cu 40,6%, în timp ce costul ciocolatei a crescut cu 14,4%.

În Republica Cehă, prețurile la bunuri și servicii au fost cu 1,3% și 5,3% mai mari în octombrie decât în anul precedent.

Se poate observa că, deși inflația cehă a crescut puțin mai mult în octombrie, cu 0,3% de la o lună la alta, față de 0,1% în Ungaria, pe o bază anuală, rata cehă a fost mult mai bună, de 2,8% față de 3,2% în Ungaria.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te