Slujbele a 4.700 de salariaţi, în pericol. Importurile ieftine sufocă siderurgia românească. De la începutul războiului din Ucraina, combinatul siderurgic din Galaţi are probleme, din cauza dumpingului practicat de importatori extra-UE.
Nu doar Liberty Steel (care deţine combinatul din Galaţi) a avut probleme, în România. Marii producători de oțel din Europa s-au confruntat cu dificultăți, chiar dacă guvernele vest-europene au alocat miliarde de euro, în subvenții pentru energie și finanțare pentru decarbonizarea industriei din țările lor", spune Radu Ionescu, general manager Liberty Steel Galaţi.
Importurile ieftine sufocă siderurgia românească. Cât mai avem până la oţelul ecologic?
În acest moment, siderurgiştii europeni aşteaptă măsuri împotriva importatorilor din extra-UE. Piaţa rulourilor laminate la cald este concurată de Turcia, Egipt, Coreea de Sud, Japonia, Vietnam, Taiwan.
"Pe piața locală de tablă groasă, unde Liberty Galați are o poziție solidă, competitorii sunt producătorii din Coreea de Sud, iar segmentul de produse acoperite organic este afectat de importurile din India, Coreea de Sud și Turcia", conform managerului.
"Din cauza acestor disturbări ale pieței, Uniunea Europeană desfășoară în prezent mai multe investigații antidumping, în 2023 lansând de două ori mai multe astfel de investigații decât în anul precedent", spune Ionescu.
Citeşte şi: Se poate industrializa România cum vrea Ciolacu? Fabrici chimice, de tractoare, scoase de pe butuci?
Cu toate că au loc investigații și se iau măsuri antidumping, companiile siderurgice din afara Uniunii Europene au scăzut și mai mult prețurile pentru a-și păstra cota de piață, explică acesta.
Importurile din țările din afara Uniunii Europene au crescut semnificativ în anii 2023 și 2024, cu volume uriașe de oțel importate din diferite țări din Asia, unde nu se aplică taxe pe carbon, iar guvernele alocă fonduri importante pentru dezvoltarea industriei siderurgice, spune Radu Ionescu.
"Așa cum am menționat, rulourile laminate la cald importate dețin deja o cotă-record de 30% din totalul pieței", explică acesta.
Citeşte şi: Țară, țară vrem meseriași. De ce nu se mai găsesc nici măcar paznici
Recent, EUROFER a tras un semnal de alarmă, solicitând Comisiei Europene să ia măsuri urgente, pentru a proteja industria siderurgică europeană de importurile din țări non-UE, în contextul unei supraoferte globale uriașe, care a inundat piețele din Europa cu produse ieftine.
Asociația EUROFER a declarat că Europa are nevoie de un sistem tarifar nou și complex, pentru a-și proteja producătorii de oțel, care în prezent sunt obligați să vândă produsele europene mult sub costurile de producție.
Şi astfel combinatul care avea în 1989 peste 40.000 de salariaţi avea s-a comprimat la 4.772 de salariaţi, în ultimul an de activitate. Cifra de afaceri a companiei Liberty Galaţi SA a fost anul trecut de 3.656 237.451 de lei și profitul societații era de 0 lei, ca şi profitul brut al companiei.