Guvernul se opune introducerii taxei de 0,5% pe cifra de afaceri în Petrol şi Gaze

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.10.2024 - 11:00
Guvernul se opune introducerii taxei de 0,5% pe cifra de afaceri în Petrol şi Gaze - Foto: Profimedia Images
Guvernul se opune introducerii taxei de 0,5% pe cifra de afaceri în Petrol şi Gaze - Foto: Profimedia Images

Guvernul se opune introducerii taxei de 0,5% pe cifra de afaceri în Petrol şi Gaze. 0,5% impozit pe cifra de afaceri s-ar pregăti pentru toate companiile din domeniului Petrolui, Gazelor și carburanților.

SHARE

Guvernul se opune introducerii taxei de 0,5% pe cifra de afaceri în Petrol şi Gaze. 0,5% impozit pe cifra de afaceri s-ar pregăti pentru toate companiile din domeniului Petrolui, Gazelor și carburanților, conform unui proiect de lege.

Toate companiile - pentru că se elimină şi pragul de rulaj anual, de 50 de milioane de euro, care făcea ca numai marile companii din branşă să fie vizate legal de taxa pe cifra de afaceri.

Guvernul se opune introducerii taxei de 0,5% pe cifra de afaceri în Petrol şi Gaze

Principala problemă cu această taxă pe cifra de afaceri pare să fie faptul că, la acele companii care au marjă mică şi se bazează pe un dever mare (vând produse într-un număr mare, bazându-se pe o cerere ridicată), există posibilitatea să dispară tot profitul.

Aceste companii, dacă sunt pe pierderi, au două posibilităţi de reacţie. Prima este să mărească preţurile/tarifele, ceea ce va duce la un impact negativ asupra românilor. A doua ar fi să iasă de pe piaţă, voluntar sau prin faliment, ceea ce va duce la scăderea ofertei existente şi din nou la creşterea preţurilor/tarifelor.

Citeşte şi: PSD: Taxa pe cifra de afaceri nu împiedică băncile să facă profituri record

Camera Deputaților a aprobat în plen, în calitate de cameră decizională, modificarea Codului Fiscal. Până să fie publicat în Monitorul Oficial și să intre în vigoare, draftul de act normativ aprobat recent poate fi contestat la Curtea Constituțională sau trimis la reexaminare.

Proiectul de modificare a fost inițiat în primăvară de deputații Marius Țuțuianu (PSD), Ognean Crîstici și Gheorghe Nacov (din grupul minorităților naționale) și fusese respins de Senat, în septembrie, cu o majoritate amplă (99-6).

Citeşte şi: 0,5% impozit pe cifra de afaceri s-ar pregăti pentru toate companiile de petrol, gaze și carburanți

Guvernul se opune modificării legislative, dar nu pentru că este contra ideii în sine, ci pentru că, în forma sa inițială, proiectul de schimbare a Codului Fiscal stipula că eliminarea pragului de 50 de milioane de euro urma să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie 2024.

"Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative", arată Executivul, în punctul de vedere înregistrat la Senat, pe 1 octombrie, cu numărul 405, "adoptarea iniţiativei legislative ar influenţa negativ ţinta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică şi ratingul de ţară, în relaţia cu organismele financiare internaţionale".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te