Guvernul a decis suprataxarea salariilor part-time. Impozitele vor fi la nivelul unui salariu întreg

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.07.2022 - 10:47
Guvernul a decis suprataxarea salariilor part-time. Impozitele vor fi la nivelul unui salariu întreg/FOTO: Profimedia

Guvernul Ciucă a decis zilele trecute modificarea regimului de impozitare a contractelor de muncă cu part-time. Astfel pentru un angajat care lucrează cu jumătate de normă se vor plăti taxe ca pentru unul cu normă întreagă.

SHARE

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanța de modificare a Codului fiscal, cu o serie întreagă de prevederi, printre care suprataxarea salariilor part-time.

Astfel că, pentru salariații cu norme reduse, contribuțiile sociale vor fi, din nou, plătite prin raportare la salariul minim aferent unei norme întregi și nu în funcție de numărul de ore lucrate efectiv de acești angajați.

Prin proiectul de Ordonanță de Urgență s-a stabilit ca pentru aceste contracte de muncă cu normă parțială să se plătească din nou contribuții sociale la nivelul salariului minim.

Măsura întră în vigoare de la 1 August

Începând cu veniturile aferente lunii august, pentru angajații part-time, venitul la care se vor calcula contribuțiile va fi salariul brut aferent unei norme întregi, nu venitul realizat de salariat, așa cum se proceda până în prezent.

Citește și: Spionii ruși și-au intensificat activitatea în Europa de Est. Caută ruta armelor spre Ucraina

Taxarea suplimentară a contractelor part-time este intens criticată de mediul de afaceri. Taxarea cu CAS a salariilor pe normă parțială care au o valoare sub salariul minim pe economie la valoarea întreagă a salariului minim pe economie nu este privită de firmele cu angajați.

Citește și: VIDEO Cum arată dronele viitorului, concepute să ajute SUA să învingă China în „războiul mileniului”

Practic, dacă un salariat are mai multe contracte part-time, iar cumulul acestora este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu contractele part-time. Altfel, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.

„Se ajustează modul în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții. Dacă, cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time. Dacă nu, se plătesc contribuții la nivelul salariului minim”, a declarat Adrian Câciu la finalul ședinței de Guvern de săptămâna trecută.

Ministrul Finanțelor este de părere că această măsură va descuraja munca la negru.

„Se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore oficial vă asigur că nu trăiesc din două ore contravaloarea unui salariu minim. Am discutat cu mediul de afaceri și au recunoscut și dânșii că diferența era munca informală. Eu cred că accentul trebuie pun pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii până la urmă muncesc opt ore. Mulți dintre ei, în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunoscut și antreprenorii”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te