Noi zăcăminte de gaze sunt căutate în Marea Neagră cu una dintre cele mai mari platforme din lume

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.10.2019 - 15:36
Platforma petrolieră Scarabeo 9 este una dintre cele mai mari din lume

O nouă acțiune de foraj pentru gaze naturale în Marea Neagră va începe din noiembrie, după ce Grup Servicii Petroliere (GSP) a închiriat una dintre cele mai mari platforme petroliere din lume, care va căuta noi zăcăminte în perimetrul Trident.

SHARE

GSP este contractor principal și lucrează pentru consorțiul format de Lukoil și Romgaz, care a concesionat perimetrul Trident, fiind responsabil de managementul de proiect al întregii campanii de foraj, inclusiv de servicile conexe, logistică și de servicii aviatice.

Scarabeo 9, platforma adusă la Constanța pentru a căuta gaze în perimetrul 30, Trident, aparține companiei italiene de servicii petroliere Saipem, parte a grupului Eni, are o lungime de 115 metri, o lățime de aproape 87 de metri și o înălțime de 80 de metri, dintre care 15 sunt în apă în stare de repaus.

„Platforma era în Cipru şi a fost liberă de contract. Are experienţă de anul trecut, când a intrat în Marea Neagră, a săpat o sondă pentru ENI în apele continentale ale Rusiei. Pentru a ajunge la Constanța, Saipem a trebuie să dezmembreze partea de sus a platformei, pentru a trece de cele trei poduri din Bosfor, fiind reasamblată în portul Constanța”, a declarant președintele GSP, Gabriel Comănescu.

Platforma a pornit spre perimetrul Trident și va începe să lucreze la începutul lunii noiembrie. În urma forărilor din 2014, Lukoil a descoperit în acea zonă acumulări de gaze de aproximativ 30 miliarde metri cubi.

Zona de offshore românească acoperă o suprafaţă de 22.000 de kilometri pătraţi şi atinge adâncimi de peste 1.000 de metri, arăta Deloitte în mai 2018.

Platforma petrolieră va săpă pe fundul Mării Negre, la peste 2.900 de metri, o sondă, denumită Trinity - 1X. Aceasta este a doua sondă ce urmează să fie săpată în Româ­nia şi este proiectată să confirme prezenţa gazelor şi să deschidă noi oportunităţi de explorare în apele românești. 

„Prima sondă a fost forată de GSP - Transocean. Acum urmează tot o sondă de explorare. Se cercetează al doilea puț de forare. Dacă și acesta dovedește rezervă, urmează faza 2, pentru sondele de conturare. În minimum 6 luni, maximum 12 luni se ia decizia pentru faza 2, faza de forare”, a declarat Gabriel Comănescu.

Președintele a menționat că perioada de testare este de 60 de zile, iar dacă primul strat este promițător, urmează perioada încă o testare de 30 de zile.

Directorul Romgaz, Adrian Volintiru, președintele GSP Gabriel Comănescu și reprezentantul Saipem

Grup Servicii Petroliere asigură managementul proiectului, ceea ce înseamnă că toate contractele pentru explorare și exploatare sunt strânse într-un pachet, pe care îl coordonează: contractul de foraj, de servicii, de logistica, permise, tot! Avem echipa de project management care cu asta se ocupă: strânge date, contracte etc și coordonează.

Aceasta este prima dată când GSP asigură managementul integral al unui proiect petrolier. 

„Cei de la Lukoil și Romgaz au fost cei care au preferat sa aibă un contractor care să coordoneze toate activitățile într-un singur pachet”, a explicat Gabriel Comănescu rolul GSP în proiectul Trinity.

Resursa estimată pentru perimetrul Trident este undeva la peste 30 miliarde mc, a explicat, la rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru. Cel mai probabil, dacă se confirmă noi zăcăminte, primele gaze naturale vor intra în sistemul național în circa patru-cinci ani.

La începutul lunii, Lukoil a primit un certificat de „descărcare arheologică” și poate fora fără griji administrative după cele 30 miliarde metri cubi de gaze, după ce James Fisher Marine Services (JFMS) a anunța că a finalizat proiectul de sondaj submarin pentru care a fost contractat de Lukoil, în urmă căruia nu a găsit nu a găsit nicio comoară romană, bizantină, otomană sau venețiană pe fundul Mării Negre, în perimetrul Trident, arată Profit.ro

GSP are, în prezent, şapte platforme petroliere: trei lucrează în Mexic, una în Grecia, una în Turcia şi două în Marea Neagră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te