Ghinea: România se află în etapa de evaluare a PNRR, în care CE solicită informaţii suplimentare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.06.2021 - 17:43
Ghinea: România se află în etapa de evaluare a PNRR, în care CE solicită informaţii suplimentare. / Foto: digi24.ro

România se află în etapa de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care Comisia Europeană solicită informaţii suplimentare, iar săptămâna aceasta au avut loc deja întâlniri sectoriale, precizează ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

SHARE

"Minciuna PSD: Comisia Europeană a respins PNRR. Realitatea factuală: România se află în etapa de evaluare a Planului, etapă în care Comisia Europeană solicită informaţii suplimentare statului membru. În acest moment, ulterior depunerii oficiale, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României se află în această fază, de evaluare. În această săptămână au avut deja loc întâlniri sectoriale MIPE - ministere de linie - Comisia Europeană unde s-au analizat o serie de documente din PNRR iar Comisia a avansat o listă cu informaţii suplimentare solicitate şi clarificări. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să primească răspuns în scurt timp", a explicat Ghinea, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Cîțu, despre respingerea PNRR: Multe ştiri false. Cei care lucrează la plan, nu pleacă în concediu

Cristian Ghinea a menţionat în acest context articolul 19, alineatul 1, din Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, conform căruia "Comisia acţionează în strânsă cooperare cu statul membru în cauză. Comisia poate face observaţii sau solicita informaţii suplimentare. Statul membru în cauză furnizează informaţiile suplimentare solicitate şi poate revizui planul de redresare şi rezilienţă, dacă este necesar, inclusiv după transmiterea oficială a planului de redresare şi rezilienţă".

Ciolacu i-a cerut demisia lui Ghinea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să renunţe la funcţie, precizând că dacă parlamentarii PNL şi UDMR nu votează moţiunea simplă depusă împotriva acestuia, vor răspunde în solidar cu el.

Citește și: Rusia a demarat exerciţii militare în Crimeea. Distrugătorul SUA Laboon, așteptat în Marea Neagră

"Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligenţa sa, dar i-a zăpăcit pe toţi cu tâmpeniile sale.(...) Cristian, Comisia Europeană a avut timp - în doar 4 zile să-ţi citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. Fără să-l citeşti. Au citit şi s-au crucit. Cristian, nu ţi-a fost ruşine să ieşi la televizor, acum două zile, şi să minţi nonşalant că totul e ok, deşi ştiai foarte bine ce observaţii devastatoare ai primit de la Comisia Europeană?", a scris Ciolacu pe Facebook.

CE a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă 

Comisia Europeană (CE) a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care le-a primit din partea statelor membre pentru a accesa fonduri din planul european de relansare a economiilor afectate de pandemia coronavirusului, a anunţat vineri Reprezentanţa CE în România.

Planurile de redresare şi rezilienţă vor fi evaluate pe baza a 11 criterii transparente prevăzute în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, componenta principală a programului de relansare NextGenerationEU. După cum este prevăzut în acest regulament, pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potenţială întrebare deschisă, spre exemplu prin solicitarea de informaţii suplimentare.

''Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri'', precizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană are două luni pentru a aviza planurile naţionale, una dintre condiţiile esenţiale pentru aprobarea lor fiind ca din sumele prevăzute statele membre să aloce cel puţin 37% tranziţiei ecologice şi 20% sectorului digital, se mai menţionează în comunicatul difuzat de Reprezentanţa CE în România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.