Gabriel Biriș, despre noul impozit minim pe cifra de afaceri: „Va lovi sever sectorul energetic”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.09.2023 - 16:16
Gabriel Biriș, despre noul impozit minim pe cifra de afaceri: „Va lovi sever sectorul energetic” - Foto: INQUAM PHOTOS / Karina Knapek

Avocatul fiscalist Gabriel Biriş critică dur noul impozit minim pe cifra de afaceri validat de guvernarea PSD-PNL. El spune că acesta va lovi sever sectorul energetic, în special partea de furnizare şi distribuţie, care nu are marje peste 6%.

SHARE

"Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la noul impozit minim pe cifra de afaceri, care va lovi sever sectorul energetic, în special partea de furnizare şi distribuţie, sever. Nu sunt marje care să treacă de 6%. N-au de unde să plătească impozitul ăsta de 1% din cifra de afaceri", a spus Biriş la conferinţa "România şi noua ordine energetică europeană", relatează Agerpres.

Citește și: Gabriel Biriş, după măsurile fiscale ale Guvernului: "Închid România pentru marii investitori"

La rândul său, Volker Raffel, directorul general al E.ON România a declarat că atât în România cât şi la nivel european trebuie realizate investiţii în reţelele de distribuţie.

"Există o veste bună. Vestea bună este că în factura voastră de electricitate doar 10% este tarif de distribuţie. Dacă creştem tariful de distribuţie cu aproximativ 10% înseamnă că factura voastră va creşte doar cu 1%. Şi cu acest ban putem să investim în reţelele noastre şi cu acest ban putem să aplicăm pentru fonduri europene, cu acest ban putem să folosim capital privat şi cu toate acestea putem să facem ce trebuie.

Aşteptările ANRE sunt că vom conecta în România 700 de MW de panouri fotovoltaice în fiecare an. 700 de MW înseamnă o unitate de la Cernavodă. Dacă suntem capabili să evacuăm această energie în sistemul naţional, ajunge această energie la consumatori, înseamnă că putem să avem un preţ la electricitate mai mic.

Cu această creştere de tarif de distribuţie putem să ajungem să avem un preţ de electricitate mai mic.

Recent am vorbit cu un politician local care mi-a zis: nu vrem să creştem tariful de distribuţie pentru că nu vrem să crească preţurile pentru consumatorii casnici şi noncasnici.

Citește și: Gabriel Biriş, revoltat: Vreți să-i impozitați doar pe cei care și-au luat casă din venitul net

Dar dacă facem această greşeală, aceeaşi greşeală pe care am făcut-o acum doi ani, am blocat investiţiile în România cu îngheţarea tarifelor de distribuţie cu o decizie greşită şi din această cauză sunt în întârziere cu prosumatorii.

Dacă facem aceeaşi greşeală încă o dată nu rezolvăm problema. Vestea bună este că dacă facem alegerea corectă putem să o rezolvăm", a spus Volker Raffel.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te