FOTO&VIDEO Protest pe mare al activiștilor de mediu în fața unui petrolier rusesc

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.07.2022 - 10:10
FOTO&VIDEO Protest pe mare al activiștilor de mediu în fața petrolierului rusesc VF Tanker 2. FOTO: Răzvan Dima

Activiști Greenpeace România în caiace protestează în fața petrolierului rusesc VF Tanker 2. Activiștii cer Guvernului României să nu mai amâne tranziția către energie curată, care nu distruge mediul și nu alimentează războaie.

SHARE

 „Seceta începe aici”, „Valurile de căldură încep aici” și „Heat waves start here” sunt mesajele prin care aceștia trag un semnal de alarmă asupra legăturii dintre dependența de combustibili fosili și fenomenele meteo extreme cu care ne confruntăm: secetă generalizată, incendii devastatoare, temperaturi sufocante, instabilitate atmosferică.

Citește și: VIDEO Oferta serviciilor secrete ucrainene pentru Moldova: Soldații ruși izgoniți din Transnistria

Activiștii cer Guvernului României să nu mai amâne tranziția către energie curată, care nu distruge mediul și nu alimentează războaie.

Citeștește și: VIDEO Efectele noilor taxe: PFA-urile vor plăti contribuții duble. Contractele part-time, lovite

„Oamenii de știință avertizează deja de decenii că arderea combustibililor fosili este principala cauză a schimbărilor climatice și că acestea duc la creșterea frecvenței și intensității valurilor de căldură, la epuizarea resurselor de apă, la incendii de vegetație de amploare, care se extind rapid, distrug ecosisteme și amenință întregi comunități.Companiile de combustibili fosili au prioritizat profitul în fața grijii pentru oameni și planetă, construind campanii elaborate pentru negarea crizei climatice și a responsabilității pe care o au în agravarea ei. Vor continua să facă asta, să dea vina pe „ciclurile naturale” și pe cetățenii obișnuiți, timp în care cei mai vulnerabili dintre noi și în același timp cei mai puțin răspunzători pentru situație suferă în mod disproporționat cele mai grave efecte ale acesteia.

Trecem printr-o suprapunere letală de crize la nivel global: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza refugiaților, criza energetică și economică, criza climatică și a naturii, care se amplifică una pe alta. Toți suntem afectați, însă nu în mod egal, iar acest lucru se vede tot mai clar și la nivel local: sud-estul României este lovit de secetă și incendii de vegetație, sute de localități au rămas fără apă, iar deșertificarea amenință 11 milioane de români care trăiesc în zonele de câmpie, precum și siguranța alimentară a celor mai vulnerabili.

Încălzirea globală nu e numai despre căldura excesivă, ci despre o dereglare majoră a sistemelor noastre climatice, care se află abia în stadiile inițiale. Fereastra de oportunitate în care mai putem acționa se închide pe zi ce trece. Iată de ce nu mai putem „arde gazul” fără să pecetluim soarta a milioane de specii de care depinde viața pe Pământ și să punem sub semnul întrebării însăși civilizația umană”, se arată în comunicatul Greenpeace.


Rusia este principalul furnizor al Uniunii Europene de petrol, gaze naturale și cărbune, care finanțează în mod direct invazia Ucrainei: statele UE au vărsat de la începutul războiului și până acum peste 72 de miliarde € în buzunarul lui Putin, susțien organizația. 

Greenpeace cere Guvernului României implementarea de urgență a măsurilor de creștere a eficienței energetice atât în clădiri, cât și în industrie, susținerea activă a prosumatorilor și a democrației energetice, investiții în îmbunătățirea infrastructurii pentru energie curată, precum și a sistemelor de transport public, plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție și sprijin real pentru cetățenii cei mai vulnerabili la schimbările climatice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te