Factura la curent în România va costa cât salariul pe un an. Cum s-a ajuns la această situație

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.03.2023 - 14:09
Electrician Foto: Pixabay.com

Factura la curent în România va costa cât salariul pe un an se arată într-o analiză a experților în energie. Simulările făcute după regularizare arată sumele enorme pe care ar trebui să le plătească românii pentru a se încălzi cu energie electrică.

SHARE

Factura la curent în România va costa cât salariul pe un an se arată într-o analiză a experților în energie. Conform estimărilor, românăă ar putea munci doar pentru a-și plăti energia electrică.

Închiderea unor sisteme de termoficare din România, înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzii cu energie electrică, semnalează Asociația Energie Inteligentă

Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

Factura la curent în România va costa cât salariul pe un an. Cum s-a ajuns la această situație

Asociația Energie Inteligentă (AEI) a realizat o simulare în care a arătat ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatore și boilere electrice pentru a se încălzii sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

Astfel potrivit experților AEI, la un apartament cu 2 camere cu un necesar de energie pentru apă caldă de 900kwh, un consum lunar de 180 de kwh, la un preț al energiei electrice de 0,8 lei/kwh, costul lunar cu factura de energie electrică pentru încălzit apa caldă este de 144 de lei. 

Citește și: Furnizorul tău de energie electrică îți dă bani înapoi. Află condițiile de pe factură

Un apartament cu 3 camere cu un necesar de energie pentru apă caldă de 1.100 kwh, un consum lunar de 220 de kwh, la un preț al energiei electrice de 0,8 lei/kwh va avea un cost lunar cu factura de energie electrică pentru încălzit apa caldă este de 176 de lei.

Pentru un apartament cu 4 camere cu un necesar de energie pentru apă caldă de 1.200 kwh, un consum lunar de 240 de kwh, la un preț al energiei electrice de 0,8 lei/kwh, costul lunar cu factura de energie electrică pentru încălzit apa caldă este de 192 de lei.

Citește și: Un român primeşte o factură imensă la energie. Dar ea este cu minus. Cum e posibil acest lucru?

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va

 depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

a) Calculat pt 12 luni:

Apartament cu 2 camere  – 13.566 lei

Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă

Apartament cu 2 camere  – 6.528 lei

Apartament cu 3 camere – 8.636 lei

Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

Citește și:  Un client nu a mai primit de un an facturi de la Hidroelectrica. Suma imensă pe care o are de plătit

După OUG 119 locatarii blocurilor care nu au sau vor rămâne fără energie termică sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie, mai atrage atenția AEI.

Adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te