EXCLUSIV 1.000.000 tone cereale din Ucraina, prin Portul Constanța de la începutul războiului

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.07.2022 - 19:15
Portul Constanța a devenit un punct vital în tranzitul de produse din Ucraina /PROFIMEDIA
Portul Constanța a devenit un punct vital în tranzitul de produse din Ucraina /PROFIMEDIA

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA a oferit o serie de informații și date detaliate despre traficul de mărfuri pe relația Ucraina. România a devenit o rută importantă de evacuare a cerealelor, după ce mai multe orașe-port ucrainene au fost cucerite de ruși.

SHARE

Cele mai importante date oferite, în exclusivitate, pentru Newsweek România:

- Traficul total de mărfuri pe relația Ucraina, derulat prin Portul Constanța, a fost de 1,5 milioane tone de la startul războiului.

- Sunt avizate să sosească în Portul Constanța alte 150.000 tone de cereale, cele mai multe pe barje de la Reni și Izmail.

- În intervalul 01.05 – 30.06.2022, media zilnică de descărcare cereale este de 22.710 tone/zi.

- Anul trecut, traficul de mărfuri prin porturile maritime românești a fost de 67,5 milioane tone.

Newsweek România: În acest moment, se tranzitează prin România cereale și alte mărfuri de provenineță ucraineană.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța: De la începutul războiului, 24 februarie 2022, traficul total de mărfuri pe relația Ucraina derulat prin Portul Constanța a fost de 1,5 milioane tone. Cele mai mari cantități sunt cele de cereale, dar au mai sosit în port și echipamente, fosfat, laminate, minereuri de fier, containere. Pe relația Ucraina au mai sosit 7.473 containere, 5.951 au fost deja expediate, restul fiind în proceduri de expediere.

Portul Constanța este cel mai mare la Marea Neagră, fiind un important hub european de cereale. În contextul actual, al războiului din Ucraina, rolul Portului Constanța este strategic, devenind o rută esențială a traficului de mărfuri în zonă.

Porturile maritime românești au capacitatea de a opera această marfă, au logistica necesară și sunt pregătite să răspundă cu operativitate noilor solicitări, iar operatorii portuari au fost receptivi și s-au adaptat la situația actuală.

Anul trecut, traficul de mărfuri prin porturile maritime românești a fost de 67,5 milioane tone.

Newsweek: Care a fost cantitatea de cereale și alte mărfuri de proveniență ucraineană tranzitată prin România în ultimele 5 zile și totalul pe ultima lună.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța: Până în prezent, traficul de cereale pe relația Ucraina a fost de aproape un milion tone.

Din această cantitate totală de cereale de proveniență Ucraina, au plecat la export, din Portul Constanța, peste 670.000 tone, la bordul navelor maritime. Restul de peste 280.000 tone de cereale sunt depozitate în silozuri și urmează să fie exportate conform contractelor încheiate cu operatorii privați.

Portul Constanța are capacitatea de a opera cantități mari de cereale, de exemplu anul trecut traficul de cereale a fost de peste 25 milioane tone, un an al recordurilor. Nu avem încă centralizate cantitățile pe ultimele 5 zile și nici pe ultima lună.

Newsweek: Care sunt mijlocale de transport folosite pentru tranzitul cerealelor și altor mărfuri de provenineță ucraineană prin România.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța: La această dată, sunt avizate să sosească în Portul Constanța alte 150.000 tone de cereale, cele mai multe pe barje de la Reni și Izmail. Alte cantități sosesc pe calea ferată, cele mai puține pe rutier.

Newsweek: Ce cantitate de cereale și alte mărfuri de provenineță ucraineană au fost descărcate în portul Constanța în ultima lună. Care este media zilnică de cereale descărcate zilnic în Portul Constanța? Cu ce sunt transportate mai departe și spre ce destinații?

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța: : Așa cum v-am precizat, nu avem încă centralizate cantitățile pe ultima lună. În perioada 01.03.2022 - 20.05.2022, exporturile la grupa de mărfuri cereale, prin Portul Constanța, au avut ca destinație Egipt, Spania, Iran, Țările de Jos, Algeria, Coreea de Sud, Israel, Sudan, Tunisia, Italia.

Conform valorilor aferente intervalului 01.05 – 30.06.2022, media zilnica de descarcare cereale este de 22.710 tone/zi.

Citește și: VIDEO Milioane de tone de cereale, blocate în porturi ucrainene cucerite de ruși. Mariupol, deminat

Rusia a blocat exporturile ucrainene

Șapte milioane de tone de grâu, 14 milioane de tone de porumb, trei milioane de tone de ulei de floarea soarelui și trei milioane de tone de făină de floarea soarelui din Ucraina nu au putut ajunge pe piețele din întreaga lume, din cauza blocării porturilor de către ruși, se anunțat la finalul lunii iunie. 

„În ultimele luni, am exportat în medie 1,5 milioane de tone de cereale pe uscat, pe calea ferată și rutier”, a declarat Olha Trofimtseva, șefa Comisiei exportatorilor din cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe. 

Citește și: Rusia trimite către țările „prietene” 7.000 de tone de cereale furate din Ucraina

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te