„Haideți să ne uităm un pic la cifre. În România, soldul creditului neguvernamental este de circa 290 miliarde de lei, din care aproape 150 miliarde de lei este acordat populației, iar restul firmelor.
Cea mai mare parte din acest volum, adică 180 miliarde, reprezintă credit acordat în lei, iar restul credit acordat în valută”, arată profesorul de economie Bogdan Glăvan într-un text remis HotNews.ro.
Acesta scrie că, în prezent, nu știm structura în funcție de maturitate a fiecărui credit, nici dobânda cu care a fost acordat la momentul încheierii contractului, astfel încât nu poate fi făcut un calcul exact al dobânzii ce urmează a fi plătită de clienți, respectiv încasată de creditori în următoarele 9 luni.
„Putem face însă o estimare folosind rata medie a dobânzii la creditele existente în sold, așa cum o calculează și raportează BNR pentru luna ianuarie 2020.
Astfel, la creditele în lei acordate populației, rata medie a dobânzii este de 7,69%; la creditele în euro este de 4,08%. La creditele în lei acordate firmelor, rata medie a dobânzii este 5,93%; la creditele în euro este de 2,62%. (Vom considera rata dobânzii la euro ca reprezentativă pentru toate valutele.)
Un calcul simplu arată că dobânda aferentă acestui portofoliu de credite timp de 9 luni se cifrează la aproape 12 miliarde lei.
Pentru comparație, profitul net al sectorului bancar a fost în anul 2019 de 6,4 miliarde lei.
Carevasăzică, o ștergere a dobânzii pe 9 luni de zile pentru toți debitorii ar însemna pentru sectorul bancar o povară de o magnitudine dublă față de profitul înregistrat anul trecut; ar determina o pierdere de circa 6 miliarde lei”, scrie Bogdan Glăvan.