După alegeri crește impozitul de la 16% la 70%. Care sunt românii afectați de majorare

DE Alexandra Lupascu | 11.06.2024 - 07:45
După alegeri crește impozitul de la 16% la 70%. Care sunt românii afectați de majorare Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Mai sunt doar câteva zile până ce mulți români vor fi nevoiți să plătească impozit de 70% pe venit.

SHARE

Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a explicat cine sunt acești români și în ce condiții vor fi nevoiți să plătească impozitul uriaș.

”Este o modificare fiscală care intervine începând cu 1 iulie 2024. Ce se întâmplă în situația în care, de exemplu, avem venituri nejustificate pe persoană fizică? Sunt acele venituri, de exemplu, platforme online sau pe care le-am intermediat de-a lungul timpului prin bancă.

Situație în care sunt cerute justificări de către cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală. 

Impozitul crește de la 16% la 70% doar pentru aceste categorii de persoane.

După alegeri crește impozitul de la 16% la 70%. Care sunt românii afectați de majorare

Până la 1 iulie, dacă nu avem justificare pe acele venituri, impozitarea este în procent de 16% pe orice venit găsit nejustificat în conturile personale. Dar dacă până la 1 iulie nu se definitivează acel control, 70% este impozitarea.

„Sunt acele persoane care fac comerț, care fac evaziune fiscală, că până la urmă asta se urmărește. Și cu banii pe care îi încasează la negru vin și creditează societățile comerciale.

Citește și: OFICIAL Se schimbă formula calcul a impozitului pe pensie. Pensionarii vor avea mai mulți bani

Nu de creditări la PFA este vorba, pentru că nu avem de-a face cu așa ceva. În schimb, la societăți comerciale, când vii și creditezi cu sume de bani, sumele de bani apar în bilanțul contabil. Iar la final de an, cu cât valoarea creditării este reflectată în bilanțul contabil cu anumite sume din ce în ce mai mari, apare ca și semnal de alarmă pentru cei de la ANAF.

Și iată că din această cauză se ajunge la supraimpozitarea veniturilor care nu pot fi justificate. Practic, sunt venituri nedeclarate pe care, în momentul de față, le impozităm cu 16%. Dar de la 1 iulie, impozitarea acestora va fi 70%”, a explicat Cosmin Dumitrașcu.

În ce situații ești verificat

Dacă ai justificare, nu este nicio problemă, spun experții financiari.

”Atât timp cât tu nu poți justifica banii pe care îi ai sau care îți intră în conturi cu anumite extrase din platformele de criptomonede, de exemplu, de salarii, dacă ai justificare, nu este nicio problemă.

Cu dividendele retrase din firmă, dacă ai justificare, la fel, nu este nicio problemă. Cu dobânzile pe care le încasezi de la anumite instituții bancare, aceeași situație. Cu acele titluri de stat, nu este nicio problemă.

Citeşte şi: Marcel Boloş: „Cei care au elaborat PNRR practic ne-au condamnat să facem reforma fiscală” 

Dar în situația în care tu ești verificat, că poți să fii verificat și să justifici, dar dacă ești verificat și tu nu ai niciun document justificativ prin care să atești faptul că tu ai încasat anumite surse de bani în conturi, atunci trebuie să plătești acest 70%.

De la 1 iulie, evident”, a mai spus expertul contabil în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te