Dosarul Roșia Montană: ANAF a pus sechestru pe acţiunile Gabriel Resources pentru 10.000.000 $

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.04.2024 - 08:02
Dosarul Roșia Montană: ANAF a pus sechestru pe acţiunile Gabriel Resources pentru 10.000.000 $ - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ

ANAF a pus sechestru pe acţiunile Gabriel Resources pentru 10.000.000 $, sumă pe care România o are de recuperat de la compania canadiană după ce aceasta a pierdut procesul pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană.

SHARE

Statul român, prin ANAF, a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la societatea românească Roșia Montană Gold Corporation, pentru a recupera 10 milioane de dolari care reprezintă costurile procedurii de la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID). 

Citește și: Cine a găsit comoara de 19 miliarde euro de la Roșia Montană? Personajul ce ar fi întemeiat așezarea

Dosarul Roșia Montană: ANAF a pus sechestru pe acţiunile Gabriel Resources pentru 10.000.000 $

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources.

Întrebat, vineri, 5 aprilie 2024, despre faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus sechestru asigurator pe acţiunile Gabriel Resources, premierul Marcel Ciolacu a spus că ANAF îşi face datoria şi au fost pornite procedurile legale.

”Îşi face datoria ANAF. Am câştigat un proces. S-au pornit procedurile legale. Presupun că şi dacă ei câştigau procesul, făceau la fel”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citește și: Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României

Gabriel Resources spune că nu are bani

”În urma unei analize suplimentare a deciziei Tribunalului împreună cu consilierii săi profesioniști, societatea continuă să creadă că decizia Tribunalului este profund eronată.

În consecință, societatea evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID. Orice cerere de anulare trebuie să fie depusă în termen de 120 de zile de la data deciziei Tribunalului.

Guvernul României a solicitat Companiei și co-reclamantului său în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd., ("Gabriel Jersey"), să soluționeze hotărârea privind costurile și a menționat că va lua măsuri pentru a o pune în aplicare.

În acest sens, din documentele publice, reiese că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation S.A., până la soluționarea Ordonanței privind costurile.

Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de vicii de procedură. Gabriel își va apăra ferm drepturile și interesele în România și în alte părți.

În prezent, Compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,0 milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până la sfârșitul lunii mai 2024”, anunță Gabriel Resources într-un comunicat citat de Yahoo Finance.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te