Dezvoltarea regională este posibilă prin tehnologiile digitale similare smart city

DE Newsweek România | Actualizat: 27.11.2018 - 13:28
Marius Bostan, la evenimentul organizat la Călărași

Dezbaterea Smart Region a fost lansată în premieră, săptămâna trecută, la Călărași.

SHARE

Este un nou concept de popularizare a soluțiilor care pot conduce la accelerarea dezvoltării orașelor și a regiunilor. În cadrul acestor evenimente se reunesc comunități urbane, suburbane și rurale de toate dimensiunile, pentru a descoperi și explora idei noi, pentru a identifica resursele disponibile necesare adoptării noilor tehnologii digitale.

Evenimentul de la Călărași face parte din seria Dezbaterilor Smart City 2017-2020 și a reunit peste 120 de persoane: reprezentanți ai Primăriilor, Consiliilor Județene și instituțiilor subordonate acestora din zona Sud Muntenia, companii și producători agricoli.Au fost abordate trei mari direcții de dezvoltare regională: administrarea inteligentă a localităților, educație și sănătate adaptate nevoilor actuale și viitoare ale societății și agricultura inteligentă. 

Soluții pentru administația publică au fost prezentate de reprezenanți ai companiilor Telekom Romania, Axionet, Expertissa, Proex Instal Consulting și Asseco. Au oferit proiecte de educație reprezentanții Microsoft și Telekom, iar pentru sănătate și calitatea aerului a fost prezentată soluția Radon Air. Având în vedere că evenimentul a avut loc la Călărași, o zonă cu potențial agricol mare, o secțiune specială a fost dedicată soluțiilor inteligente pentru agricultură. Au fost prezentate modalități de conectare prin platforma Teraseya.com, care ajuta la   automatizarea agriculturii prin colectarea datelor din câmp și analiza lor astfel încât fermierul să poată lua decizii corecte de creștere a culturilor.

De asemenea, a fost prezentată CBNagro.tech, cea mai avansată tehnologie de conservare a cerealelor pentru silozuri și magazii. Participanții la eveniment au putut afla mult mai multe soluții pe care  companiile specializate le pun la dispozițe producătorilor agricoli.„Am inițiat la Călărași prima dezbatere despre smart regions – regiuni inteligente, pentru că dezvoltarea nu se oprește la granița orașelor. Legăturile urban – rural sunt extraordinar de strânse și complexe. Că vorbim despre mobilitate, educație, sănătate sau despre orice verticală a administrării unui oraș, observăm că tehnologia este foarte importantă, iar conceptul smart city merge dincolo de granițele orașului către regiuni. Viteza schimbărilor tehnologice este atât de mare și ar trebui permanent să aflăm noutățile, să le putem pune în practică și putem beneficia de câștigurile digitale“, a declarat Marius Bostan, investitor în tehnologie, fost Ministru al Comunicatiilor și pentru Tehnologia Informației, inițiator al Dezbaterii Naționale Smart City și Alba Iulia Smart City.

Vasile Iliuță

„Avem în vedere evaluarea soluțiilor, alegerea strategiei și scanarea surselor de finanțare disponibile așa încât să putem implementa cât mai multe din noile tehnologii în județul Călărași, să aducem mai multă eficiență pentru companii și o viață mai bună pentru cetățeni. Deocamdată am realizat un Parteneriat cu Cluster Cluj IT pentru implementarea în teste a unor astfel de soluții”, a declarat Vasile Iliuță, Președintele Consiliului Județean Călărași. 

Nelu Bălașa

„S-a dovedit că tehnologia ne simplifică viața și o face mai puțin costisitoare, ajută și companiile să fie mai eficiente, oferă instrumente care încurajează cetățenii să fie mai activi și să participe mai mult în viața comunității“, a precizat în cadrul evenimentului, Nelu Bălașa, Președinte Consiliul Local al IMM Călărași.

Participanții au aflat care sunt programele de finanțare din fonduri europene de la reprezentantul ADR Sud Muntenia și care sunt proiectele pentru o educație modernă de la reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Călărași.

Evenimentul a fost organizat de Concord Communication și FNTM împreună cu Consiliul Județean Călărași și Consiliul Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii din Călărași.  

Detalii despre agenda de  discuții si fotografii puteți gasi accesand:https://smartcity.concordcom.ro/smart-city-smart-region-calarasi-2018/

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te