Deputat german: Muncitorii români preferă să stea înghesuiți ca să trimită cât mai mulți bani acasă

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 06.09.2020 - 11:28
Gunther Krichbaum Foto: Facebook

Numărul mare de infectări cu virusul corona din rândul muncitorilor români a readus în atenția publică un subiect mai vechi: condițiile în care acești oameni sunt nevoiți să muncească și să locuiască.

SHARE

Gunther Krichbaum, membru al Bundestagului și un bun cunoscător al României, a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre modificările legislației muncii în Germania și problemele de drept constituțional care ar putea apărea. 

"Este o problemă cu multe aspecte sau cel puţin cu două faţele ale aceleaşi monede. Primul lucru - legat de contractele de muncă. Acest lucru este reglementat şi s-a făcut deja prin decizia guvernului de la finalul lunii iulie, să suspende toate contractele de muncă din domeniul producţiei de carne, a industriei abatoarelor.

Acum, în septembrie, va fi discutat în Parlament şi în comisiile de specialitate, precum cea de socială şi de muncă, şi în cele din urmă va deveni o lege.

Un al doilea punct este despre dezavantajele reale, probleme reale legate nu atât de condiţiile de muncă din interiorul companiilor, pentru că acolo condiţiile de igienă sunt îndeplinite. Este o muncă dificilă, dar oricum, aceste condiţii sunt îndeplinite şi controlate. Problema reală este cazarea, casele unde locuiesc muncitorii.

Acum, o altă problemă care este, dacă vrei, derivată din Constituţia noastră: este posibil ca un angajator să le impună angajaţilor cum să închirieze un apartament, cum trebuie să trăiască, pentru aceste lucruri sunt legate de dreptul la intimitate? Ca să îţi dau un exemplu, Mercedes nu poate da un ordin angajaţilor săi că ar trebui să închirieze un apartament de anumite dimensiuni, într-o anume zonă etc. Aşa ceva nu se face, pentru că este vorba despre intimitate.

Aici, ca să fiu sincer, trebuie să-i protejăm pe aceşti muncitori care vin Polonia, Croaţia, România, Bulgaria, trebuie deci să îi protejăm de ei înşişi. Interesul lor este să transfere mare parte din banii câştigaţi spre ţara de origine. Asta înseamnă că se mulţumesc să trăiască într-un apartament cu alte 6-8 persoane. Noi, ca stat, cred că avem datoria să reglementăm lucrurile astfel încât aşa ceva să nu se întâmple. Dar nu este ceva simplu, pentru că nu le putem permite studenţilor să locuiască într-un apartament cu alte 6 persoane, iar pe de altă parte să spunem că pentru oamenii care vin în Germania la muncă ar fi interzis", a declarat Gunther Krichbaum pentru Digi24. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.