De ce s-au scumpit fructele, carburanții şi ţigările? Ce se va întâmpla în perioada următoare?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.07.2025 - 21:02
Bol cu fructe diferite împrăştiate şi pe masa din jurul său - Foto: Pexels/Jane T D
Bol cu fructe diferite împrăştiate şi pe masa din jurul său - Foto: Pexels/Jane T D
Fructe diferite. Fragi şi banane tăiate - Foto: Pexels/Suzy Hazelwood
Fructe diferite. Fragi şi banane tăiate - Foto: Pexels/Suzy Hazelwood

De ce s-au scumpit în iunie fructele, carburanții auto şi ţigările? Ce se va întâmpla în perioada următoare cu preţurile?

SHARE

Inflația anuală a crescut luna trecută de la 5,5%, la 5,7%. Față de luna precedentă, mai, s-au scumpit cel mai mult fructele, carburanții și țigările, în timp ce legumele s-au ieftinit.

Acesta este cel mai mare nivel al inflației anuale din acest an. Potrivit Institutului Național de Statistică, în iunie, prețurile alimentelor au crescut în medie cu +0,5%, față de luna mai, și cu +4,6%, de la începutul anului.

Față de iunie 2024, prețurile sunt acum mai mari cu +7,4% la alimente, cu +4% la produsele nealimentare, în timp ce tarifele serviciilor au crescut în ultimul an cu +7%.

De ce s-au scumpit fructele, carburanții şi ţigările? Ce se va întâmpla în perioada următoare?

Principalele modificări de prețuri, în iunie 2025, față de luna precedentă: Pâine +0,5%; Fructe proaspete +11%; Legume și conserve -3,7%; Citrice +3,3%; Carne +0,5%; Cartofi -0,9%; Lapte de vacă +1%; Cacao și cafea +1,2%; Combustibili +1,2%; Detergenți +1%; Țigări +0,9%; Cazări hotel +1,2%.

După cum se observă, cel mai mult s-au scumpit fructele. De ce? Fructele proaspete, transportul pe calea ferată și serviciile de igienă și cosmetică oricum sunt cele care s-au scumpit cel mai mult, în ultimul an, conform Agerpres.

Dar de ce s-au scumpit fructele de la mai la iunie? Pentru că cererea de fructe proaspete pe piaţă este mai mare decât oferta existentă pe piaţă. Pur şi simplu producţia internă de fructe proaspete este prea mică.

Citeşte şi: Preţurile şi-au încetinit creşterea. Ce produs alimentar s-a ieftinit cel mai tare, în ultimul an?

Prea mică raportată la cerere. Să ţinem cont că asta se întâmplă în condiţiile în care cel puţin marii retaileri, acolo unde au cerere de clienţi şi rafturi goale, importă.

Iar la fructe acest lucru este de notorietate. Merele din Polonia au apărut la marile reţele de retaileri din România pe fondul lipsei de ofertă existentă din piaţa internă.

Ţigările s-au scumpit pentru că există un calendar agreat cu Uniunea Europeană de scumpire a ţigărilor. În România, sunt trei mari jucători de pe piaţa ţigaretelor: BAT (adică British American Tobacco), JTI şi Phillip Morris (PMS).

Citeşte şi: Continuă scumpirile, într-un ritm accelerat. Care este produsul ce totuşi s-a ieftinit?

De obicei, la scurt timp după ce scumpeşte BAT, care deţine cam 50% din piaţa ţigărilor din România, este urmat negreşit de JTI (Japan Tobacco International şi PMS).

Periodic, Ministerul Finanțelor majorează accizele, apoi producătorii operează în consecință majorări de preț. Câștigă în primul rând statul.

De ce? Pentru că adună mai mulți bani din piață. 80% din prețul unui pachet de țigări reprezintă accize și taxe. Sectorul tutunului este unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat.

Citeşte şi: Nota de plată pentru George Simion în turul II. Inflaţia a crescut, alimentele sunt mai scumpe

El este aproape la paritate cu cel al carburaților, vărsând anual peste 3 miliarde de euro la bugetul de stat. Scumpirea aceasta agreată cu UE face parte şi dintr-o politică deliberată de descurajare a fumatului.

În fine, carburanţii. De luni, 1 iulie, în plin sezon de vacanțe, a intrat în vigoare a doua majorare de accize la carburanți, ceea ce va face ca prețul benzinei și motorinei să se majoreze cu aproximativ 40 de bani/litru.

Dar carburanţii oricum se scumpiseră din luna iunie, însă din alte motive. Este vorba despre tensiunile din Orientul Mijlociu, dintre Iran şi Israel, care au blocat complet ţiţeiul şi în general produsele petroliere cu origine Iran.

Fructe diferite. Fragi şi banane tăiate - Foto: Pexels/Suzy Hazelwood

Un rezervor tipic de autoturism are 50 de litri capacitate. După majorare, un plin va costa cam 20 de lei mai mult.

Este bine de spus că la carburanţii auto cererea este neelastică, adică oricât măreşti preţul - evident, între limite rezonabile - consumul de carburanţi rămâne cam acelaşi.

Asta înseamnă că Ministerul Finanţelor, atunci când a decis creşterea accizei, şi-a făcut calcule matematice şi a prefigurat deja nişte venituri suplimentare la buget.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te