De ce nu se pot impune indicatori de performanţă la firmele de stat? Oficial, suferă de o „boală”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.07.2024 - 13:12
De ce nu se pot impune indicatori de performanţă la firmele de stat? Oficial, suferă de o „boală” - Foto: pexels.com/Kampus Production - Imagine cu rol ilustrativ

De ce nu se pot impune indicatori de performanţă la firmele de stat? Oficial, suferă de o „boală”, potrivit preşedintelui Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice.

SHARE

Provizoratele Consiliilor de Administraţie reprezintă o boală la nivelul companiilor de stat, a declarat Mihai Precup, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, informează News.ro.

De ce nu se pot impune indicatori de performanţă la firmele de stat? Oficial, suferă de o „boală”

„Principala noastră provocare o reprezintă provizoratele. Din punctul meu de vedere, ele reprezintă o boală la nivelul companiilor, pentru că, având provizorate, practic, membrii în consiliile de administraţie care se rotesc 5 luni cu 2 luni, nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanţă. Şi, dacă nu ai indicatori cheie de performanţă în mandat, e foarte greu să-i tragi la răspundere.

Când ai un consiliu de administraţie, unde mandatele expiră la momente diferite, deci ajung la termen succesiv, asta înseamnă că nu există solidaritate între membrii consiliului, ceea ce aduce atingere principiului în sine de mandat care presupune solidaritate în răspunderea membrilor consiliului faţă de gestiunea acelei companii”, explică Mihai Precup, preşedintele AMEPIP.

Citește și: Cine e finanțistul, doctor la Sorbona, pus șeful agenției care monitorizează 1.500 companii de stat?

Dorinţa de a profesionaliza consiliile de administraţie este reflectată şi în cadrul Guvernului şi a Parlamentului României, a mai spus Mihai Precup.

 „Legea spune foarte clar - cel puţin jumătate din membrii trebuie să fie independenţi faţă de sectorul public în general. Trebuie ca toate consiliile de administraţie în acest moment să fie în această situaţie.

Tot ce trece prin mâna AMEPIP este foarte clar evaluat, astfel încât să reflecte ceea ce s-a publicat în lege anul trecut. Angajamentul Guvernului este ferm în a aduce experţi independenţi în consiliile de administraţie”, precizează preşedintele AMEPIP.

De altfel şi AMEPIP a făcut paşi concreţi în ceea ce priveşte aducerea de oameni independenţi şi profesionişti în consiliile de administraţie. 

Citește și: Universitatea „No 1” în România, pe locul 275 în Europa și pe locul 755 la nivel mondial

„Am înfiinţat corpul administratorilor publici, tocmai pentru a crea o bază de experţi din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-şi completeze schema în cadrul consiliilor.

În felul ăsta, ne creăm competenţă internă de oameni profesionişti. Mai mult decât atât, am creat un fel de eJobs pe partea de poziţii în consiliile de administraţie.

Ne dorim să creştem şi încrederea în procesul de selecţie pentru consiliile de administraţie. Ne dorim să avem un proces riguros.

Ne-am dat seama că dacă avem profesionişti şi companii mai transparente, vom avea o pondere mai mare la PIB şi vom atrage investiţii şi locuri de muncă mai bine plătite”, a mai spus preşedintele AMEPIP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te