Dan Suciu, despre măsurile anunțate de BNR: E o situație specială

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.05.2020 - 14:36
Foto: Gov.ro

Banca Națională a României a dezvăluit câţi bani a injectat în economie, pentru a calma criza generată de pandemia de coronavirus. Între 1 aprilie și 15 mai, BNR a cumpărat titluri de stat de 3,1 mliarde de lei și a lăsat lichiditate în piață de peste 13 miliarde de lei.

SHARE

„E o precizare venita rar pentru că nici nu am avut asemenea intervenții, la dimensiunea aceasta. E o situație specială care a presupus o serie de acțiuni și de instrumente cu totul speciale care sa fie puse în valoare. Ele arată preocuparea Băncii naționale pentru a avea suficiente lichidități în sistem, astfel încât statul să poată accesa sursele de finanțare pe care si le propune”, a explicat Dan Suciu, potrivit Digi24. 

El a adăugat că această strategie a avut succes, deoarece statul a reușit să absoarbă acești bani. De asemenea, acesta a spus că a văzut mai multe planuri pentru relansarea economiei, venite atât de la partide politice, cât și de la a unele asociații de afaceri.

„Nu de planuri ducem lipsă, ci de capacitatea de a finanța aceste planuri, pentru că nu există resurse nelimitate. Există resurse care se pot accesa, unde putem adăuga elemente suplimentare, bani suplimentai, dar nu există procente semnificative din PIB care să poată fi puse la dispoiziție, oricât s-ar dori și oricât s-ar invoca aceste procente, ca și cum banii ar sta la dispoziție și nu ar fi decât o chestiune de lene ca să-i accesăm. Nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu, există resurse, dar ele trebuie bine drămuite și puse în valoare acolo unde dau rezultate, dar nu sunt resurse nelimitate”, a explicat el.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat ieri că obiectivul imediat al Băncii Naţionale este asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale.

„În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie-15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei). Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în luna februarie a.c. BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de cca 3 miliarde de lei”, potrivit unui comunicat de presă al BNR.

Isărescu precizează că, în perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat pe piața primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11 miliarde de lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te