Acesta a adăugat că obiectivul de 60% "este îngrijorător chiar și pentru statele dezvoltate ale UE".
"În Plenul Parlamentului European s-a votat astăzi „Legea Europeană a Climei”, care își propune să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic, până în anul 2050.
Cu 352 de voturi pentru, 326 împotriva și 18 abțineri s-a adoptat, la limită, de către o majoritate formată, în general, din grupurile politice de stânga, un obiectiv extrem de ambițios de reducere a emisiilor de carbon cu 60% până în anul 2030. Acest obiectiv nu are însă nicio sustenabilitate în acest moment. Grupul PPE a susținut - aproape în unanimitate - obiectivul de reducere a emisiilor cu 55%, iar la votul final s-a abținut.
Respectând poziția României, am votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de a crește obiectivul de reducere a emisiilor pentru anul 2030 de la 40%, la 55%. Este o creștere ambițioasă, mai aproape de realitatea economică a momentului, în contextul în care obiectivul de 55% implică deja costuri anuale de aproape 350 de miliarde euro pentru următorii 10 ani la nivelul UE.
Mi-am bazat decizia pe studiul de impact efectuat și prezentat de Comisia Europeană, care a indicat faptul că obiectivul de 55% poate fi atins într-o manieră echilibrată și echitabilă, menținând stabilitatea economică și locurile de muncă în Uniune Europeană, inclusiv în Romania.
Subliniez faptul că efortul economic pentru atingerea obiectivului de 60% este extrem de îngrijorător chiar și pentru statele dezvoltate, pentru că presupune costuri noi, uriașe, care încă nu sunt identificate și nici prevăzute. În plus, ne aflăm in mijlocul unei pandemii care provoacă și va continua să provoace pierderi economice pe termen lung, iar la sfârșitul anului Marea Britanie, una dintre principalele forțe economice europene, va părăsi oficial Uniunea Europeană.
Consider extrem de important să efectuăm tranziția către neutralitatea climatică într-un mod responsabil, progresiv și sigur, protejând economia Uniunii Europene, generând locuri de muncă și nu distrugându-le, și fără a impune taxe suplimentare cetățenilor.
Țin să precizez faptul că până la 31 mai 2023 vom alege obiectivul pentru anul 2040 și o traiectorie care va fi revizuită la fiecare 5 ani și vom avea astfel ocazia să setăm ambiții mai mari, bazate pe progresul tehnologic înregistrat între timp și, sper, pe o situație economică stabilă.", a arătat Dan Motreanu într-o postare pe Facebook miercuri seara.