Cum vor doi parlamentari să oprească multinaţionalele să plece cu profitul din România. 1% e puţin

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.10.2023 - 13:21
Cum vor doi parlamentari să oprească multinaţionalele - Foto: Pexels/Hobi industri

Doi parlamentari liberali, Bogdan Huțucă și Alexandru Nazare, au adus în Parlament soluția pentru ca multinaționalele să nu mai exporte profitul realizat în România, fără să plătească taxe.

SHARE

„Cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România, nu vor mai putea fi deduse, iar companiile care vor continua să facă acest lucru vor fi amendate cu o sumă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse”, arată deputatul Bogdan Huțucă și senatorul Alexandru Nazare.

Cei doi politicieni liberali au depus în Parlament un proiect de lege, care modifică art. 25, din Legea nr. 227/2015, privind Codul Fiscal, și care, dacă va fi votată, var rezolva una dintre marile probleme cu care s-a confruntat economia, în ultimele decenii.

Cum vor doi parlamentari să oprească multinaţionalele

„România trebuie să aplice prevederile Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, act normativ comunitar care stabilește expres faptul că statele membre au obligația de a garanta că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și valoarea”, se afirmă în proiectul de lege depus de cei doi liberali.

Finanțiștii propun introducerea unei nedeductibilități a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță, prestate de către persoanele afiliate.

Citeşte şi: România se aliniază statelor din lumea a 3-a, care pun impozit pe cifra de afaceri. Urmează scumpiri

„Pentru descurajarea deducerii disimulate a unor astfel de cheltuieli, sub o altă formă, neconformarea la regulile fiscale, diminuarea bazei impozabile se sancționează cu o amendă egală cu cheltuielii deduse, printr-o tranzacție artificială.

Astfel, se elimină definitiv posibilitatea utilizării »management fee-urilor», a cheltuielilor de administrare disimulate/artificiale pentru reducerea artificială a cuantumului impozitului pe profit și externalizarea acestuia, stabilind o sancțiune descurajantă”, se mai afirmă în proiect.

Citeşte şi: Impozitul pe cifra de afaceri al Guvernului Ciolacu, un TVA pe steroizi. Inflația, crescută cu 1-2%

Liderii liberali arată că această măsură are un impact bugetar major asupra veniturilor fiscale ale statului român, pe termen scurt, mediu și lung, dar și un impact pozitiv asupra mediului concurențial național.

În plus, dacă această măsură va fi votată în Parlament, pasul următor ar fi ca Guvernul să renunțe la mecanismul de impozitare suplimentară a marilor companii - acel impozit de 1% pe cifra de afaceri, care nu se mai regăsește în nici o țară din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te