Cum reduce Ciucă factura la curent: „La mine în birou funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat”

DE Bianca Iosef | Actualizat: 21.10.2022 - 14:09
Premierul Nicolae Ciucă / Foto: Inquam Photos

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că în biroul său şi încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat, în contextul economisirii energiei electrice.

SHARE

„Două exemple concrete pentru toate ministerele ar fi înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele care sunt eficiente din punctul de vedere al consumului de energie şi cea de-a doua reducerea timpului de iluminare murală pe timp de noapte. Ştiţi foarte bine că erau iluminate clădirile instituţionale toată noaptea. La Guvern se opreşte iluminatul la ora 12.00 şi analizăm chiar reducerea începând cu ora 22.00”, a adăugat şeful Executivului.

„La nivelul Guvernului, încă de acum 3 săptămâni fiecare minister a prezentat planul propriu de reducere a consumului de energie. Un exemplu foarte bun, sigur nu e bine să dai un exemplu personal, dar vă pot spune că la mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat. Mai mult decât atât, din evaluările pe consumului de energie se constată o scădere a consumului de energie între 5 şi 10%. Sunt anumite evaluări care spune că este posibil să scădem până la 15%.

Citește și: În timp ce Olanda invocă crima organizată din România, prințesa lor este amenințată că va fi răpită

M-aş bucura ca această scădere a consumului să fie prin măsurilor de conştientizare pe care am încercat să le inducem la nivel instituţional, dar de asemenea cred că este o chestiune şi de conştientizare proprie, individuală, astfel încât acest consum să scadă şi să nu fie din scăderea activităţii economice care ar produce un impact pe ceea ce înseamnă menţinerea echilibrului economic şi scăderea productivităţii”, a explicat Nicolae Ciucă, vineri la Arad. 

Citește și: VIDEO Fost rugbyst la Dinamo, moarte suspectă în arest în Olanda. L-au resuscitat doar 20 de minute

Acesta a oferit şi exemple pentru economisirea curentului luate la nivelul ministerelor.

„Două exemple concrete pentru toate ministerele ar fi înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele care sunt eficiente din punctul de vedere al consumului de energie şi cea de-a doua reducerea timpului de iluminare murală pe timp de noapte. Ştiţi foarte bine că erau iluminate clădirile instituţionale toată noaptea. La Guvern se opreşte iluminatul la ora 12.00 şi analizăm chiar reducerea începând cu ora 22.00”, a conchis Ciucă. 

La rândul său, ministrul de Interne Lucian Bode a spus că, încă din luna august, au fost luate măsuri la nivelul MAI pentru reducerea consumului de energie. El a vorbit şi despre reducerea programului de lucru până la 17.00 sau 18.00, excepţie făcând activităţile care necesită prezenţa în mod permanent.

„Noi am avut aceste discuţii în Guvern încă din luna iunie, iulie, când a apărut la nivel european discuţia despre posibilitatea reducerii consumului de energie la nivelul instituţiilor. Atunci conducerea MAI a dat un ordin prin care, prin structurile noastre de specialitate, toate structurile din subordine au fost obligate să prezinte un plan de reducere a consumului. Din luna august aplicăm aceste măsuri.

Nu sunt foarte complicate. Economisim energie electrică prin folosirea unui număr mai mic de consumatori. Şi MAI are sediu central într-o clădire veche, unde avem cred că mii de corpuri de iluminat. De aici pornim. Am gestionat chestiuni legate de programul de lucru, fiindcă acolo unde o să vină iarna şi trecem la ora de iarnă şi va fi nevoie de mai multă lumină şi energie. Ne-am gândit cum să gestionăm lucrurile în aşa fel încât să nu fie nevoie să rămâne după orele 17.00 sau 18.00, cu excepţia activităţilor unde necesită prezenţă 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, a explicat Bode, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te