Cum poţi contribui la pensia ta chiar şi în perioada în care nu munceşti? Există această situaţie, în viaţa activă a unui român aflat în muncă: nu ai un venit, deoarece, pentru o perioadă de timp, nu ai salariu, dar vrei să contribui în continuare la pensia ta.
La Casa Naţională de Pensii, din punct de vedere legal, un contribuabil poate contribui în baza unui contract. Primul lucru este să îţi acoperi minimul de vechime legal, astfel încât, la momentul ieşirii tale la pensie, să ai cel puţin vechimea minimă necesară.
Cum poţi contribui la pensia ta chiar şi în perioada în care nu munceşti?
Legea 360/2023 stabileşte ce se întâmplă în aceste situaţii şi ce anume poţi să faci.
Persoanele care nu au minimul de vechime de 15 ani pot să depună o contribuţie, care să le asigure o pensie minimă. Apoi, se poate încheia un contract cu Casa Naţională de Pensii (CNP), ca să plăteşti pe cont propriu, chiar dacă eşti într-o perioadă în care nu ai un contract de muncă.
Citeşte şi: Tăierea pensiilor speciale, votată în Parlament. Pensiile speciale rămân astronomice - 21.000 de lei
După ce închei un contract de asigurare, cu CNP, îţi plăteşti efectiv "din mână", pentru o perioadă determinată de timp, contribuţii individuale, calculate în funcţie de salariul minim brut pe economie. Statul o consideră o cumpărare de vechime pentru viitor.
Salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, s-a majorat la 4.050 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2025, aşa cum s-a stabilit pe 27 noiembrie 2024.
Dacă contribuabilul îşi cumpără vechime la pensie pentru viitor, de când semnează contractul, poate face aceasta anual. Perioada pe care se încheie contractul de asigurare se valorifică la atingerea limitei de vârstă.
Citeşte şi: Bonusuri uriașe la pensie, tăiate pentru mii de angajați. Ce meserie au acești bugetari
Cum poți cumpăra ani vechime la pensie?
Perioadele de timp contractuale sunt cele dintre vârsta de 18 ani, când individul devine major, şi vârsta-standard de pensionare.
Totodată, un cetăţean român mai poate să-şi cumpere vechime şi "din spate". ceea ce înseamnă că tu constaţi că ai nişte găuri de contributivitate, prin locurile pe unde ai lucrat.
Costul anual pentru un an de vechime va ajunge în anul 2025 în jur de 12.200 de lei, mai mare cu 1.100 de lei/an decât în 2024. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare.
Suma este calculată aplicând o cotă de 25%, la salariul minim brut garantat, care în prezent este de 4.050 de lei.
Citește și: Va fi demisă Bucura Oprescu care a făcut noua lege a pensiilor? Moțiunea contra ei a trecut la Senat
Poţi să faci aceste completări "din spate" în baza a mai multe contracte de asigurare, dar vechimea în muncă, pentru acestea, să nu depăşească cumulat şase ani.
Cuplu în etate împreună cu nepoţica - Foto: Pexels/cottonbro studio
"Se pot încheia mai multe contracte de asigurare socială cu condiţia ca perioadele de asigurare înscrise în acestea, cumulate, să nu depăşească 6 ani", stipulează legea.
Cine e intersat de anii vechime la pensie?
Două categorii de pensionari ar putea fi tentați să cumpere acești ani vechime. Este, în primul rând, vorba de cei care nu au stagiul minim de cotizare care este de 15 ani.
A doua categorie de pensionari care pot fi intersați să cumpere ani vechime sunt cei care pur și simplu vor să își crească pensia. Valoarea punctului de referință este de 81 de lei. Dacă ai lucrat între 25 și 30 de ani iei 0,25 puncte de referință în plus, între 30 și 35 de ani iei 0,5 puncte de referință pentru fiecare an muncit. Cei care au muncit peste 35 de ani, primesc un punct de referință pentru fiecare an muncit.
Pensionarii trebuie să își facă un cacul dacă investiția într-un an vechime merită banii.