Zece afaceri pe care să le începi dacă ai doar 5.000 €. Cum pui banii să muncească pentru tine

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.03.2023 - 15:30
Cum îți poți începe propria afacere cu foarte puţini bani? Provocări, puncte slabe şi puncte tari - Fptp: Pexels/Andrea Piaquadio
Cum îți poți începe propria afacere cu foarte puţini bani? Provocări, puncte slabe şi puncte tari - Fptp: Pexels/Andrea Piaquadio

Dacă doreşti să începi o nouă afacere, fără costuri mari de pornire, sunt multe tipuri de business de urmărit.. Dar sunt şi provocări specifice micilor afaceri. De exemplu, trebuie să fii pregătit să munceşti foarte mult şi să nu speri în profituri-minune.

SHARE

Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegi este că trăim în vremurile când un business de viitor este cel în care ai o valoare adăugată mare. Iar aceasta este legată direct de munca bazată pe tehnologiile avansate.

Idei de afaceri fără costuri mari de pornire

Mai apoi, în timp ce te consolidezi financiar şi vrei să te dezvolţi, trebuie să respecţi de obicei câţiva paşi.

Primul ar fi să-ţi faci un plan de afaceri, calculându-ţi veniturile şi cheltuielile, după ce ai muncit la început foarte mult şi ai văzut cam cum stau lucrurile.

Citeşte şi: Oportunități de investiții în Columbia pentru mediul de afaceri românesc

Dacă vezi că nu ai posibilităţi de dezvoltare, renunţă şi caută altceva. Întotdeauna există o idee de afaceri care ţi s-ar potrivi mănuşă. Dar întotdeauna să ţii cont de două lucruri:

1. Trebuie să faci ca banii să lucreze pentru tine, adică să investeşti în active (plasamente), nu tu să munceşti pentru bani, adică să-ţi faci pasive (credite). Dacă vei proceda astfel, e un prim pas spre succes.

Banii altor oameni

2. Trebuie să foloseşti pe cât posibil BAO. BAO înseamnă "banii altor oameni", o sintagmă numită în engleză OPM ("othe people money"), adică să găseşti acele metode prin care îi poţi convinge pe alţii că merită să investească în ideea ta, pentru că, la rândul lor, vor avea de câştigat. Este un mod de a te finanţa când tu nu ai banii necesari pentru asta.

Dacă ai început să ieşi din primul stadiu de start-up şi îţi poţi calcula rata profitului, înseamnă că poţi să te pregăteşti să ai primul sau primii angajaţi. Nu ai cheltuit până acum decât banii de constituire a firmei şi ai muncit foarte mult.

Business angels

Este momentul să-ţi găseşti un aşa-numit "business angel". El poate fi prima ta sursă de finanţare pentru dezvoltare. Fereşte-te de escroci.

Este de preferat să te bazezi pe asociaţiile private care fac această activitate de business angels, pentru că mai mulţi afacerişti se supraveghează între ei, pe când unul singur te face dependent de el. Şi poate de malversaţiunile şi interesele sale.

Afacerea la domiciliu

Pandemia de Covid a accentuat desprinderea ta de un loc de muncă fizic, până la care călătoreşti zilnic două ore, unde consumi bani pe cafele, apă, sucuri şi mai ales mâncare. Oricum poţi lucra pentru angajatorul tău de acasă. De ce nu ai începe o afacere de acasă?

Există o mulțime de afaceri la domiciliu pe care le poți începe, inițial cu costuri foarte reduse. Fă o cercetare de piață. Aceasta în sine este o problemă pentru noi, românii: nu am învăţat în şcoală, ca americanii (în primul rând), ori ca occidentalii, cum se face o cercetare de piaţă sau un plan de business.

Citeşte şi: Taxa de 1% pe cifra de afaceri ar inhiba toate afacerile. Cum descurajează activitatea firmelor

Este bine să începi cu o analiză SWOT, adică o analiză a punctelor tari, punctelor slabe, a oportunităţlor şi a provocărilor cu care te vei confrunta. Şi iarăşi: foarte multă muncă. Boema s-a terminat. Vei munci uneori 18 ore pe zi, te vei culca şi a doua zi o vei lua de la capăt.

Nu eşti pe cont propriu

Dacă speri că, având propriul business, eşti de capul tău şi poţi să faci ce doreşti, când doreşti, cum îţi doreşti, te înşeli. În primul rând, vei munci enorm.

În al doilea rând, vei descoperi că trebuie să te ordonezi singur şi să-ţi faci un program strict de lucru. În al treilea rând, eşti dependent de cei pentru care munceşti, ca să le livrezi produsele şi/sau serviciile pentru care ai încheiat contract.

Afaceri peisagistice. "I se spunea grădinarul"

O afacere de amenajare a teritoriului poate fi o idee grozavă, dacă eşti în căutarea unui business în care să poţi interacționa cu mulți oameni și să îţi stabileşti propriile ore de lucru.

Veți avea nevoie de puțin capital inițial, pentru a obține echipamentul potrivit și transportul pentru a ajunge la și de la clienţi.

Dar cu braţe puternice, picioare sănătoase, un magazin de unelte bun şi o maşină zdravănă, nu mai rămâne decât să-ţi placă această activitate, de tipul "i se spunea grădinarul".

Consultanță în afaceri

Dacă ai lucrat şi ai experienţă într-un domeniu de afaceri, poţi să începi să faci consultanţă în acel domeniu. Start-up-ul poate fi un PFA, cu costuri minime. Te costă contabilul, care să îţi gestioneze relaţia cu Fiscul.

Este extrem de important, ca acolo unde ai lucrat înainte, să nu trânteşti uşa, pentru că firma aceea ar putea fi primul tău client. Ai putea colabora şi cu alte companii, pentru a-ţi oferi experienţa și consilierea pe diferite probleme.

Afacerile de consultanță necesită foarte puțini bani în avans, mai ales dacă sunt online. Ai nevoie doar de o conexiune bună la Internet și de materiale de marketing, pentru a începe. În rest, reţelele sociale să fie sănătoase!

Social Media Marketing

Există multe aspecte ale marketingului pe rețelele sociale pe care le poți face ca o mică afacere. De exemplu, poți oferi servicii, precum managementul rețelelor sociale și construirea unei prezențe pe acestea, pe conturile proprietarilor de mici business-uri.

Ei te plătesc pentru că tu eşti specialistul şi ştii să faci ceea ce ei nu au timp să facă. Ei ar putea să facă aceste lucruri, dar şi-ar ocupa din timpul lor şi nu s-ar mai ocupa de afacerile lor, aşa că te plătesc pe tine pentru asta.

House-sitting

Un alt model de afaceri de luat în considerare este începerea unei afaceri de servicii, precum sunt cele de house sitting. Poți avea grijă de casele lor, în timp ce oamenii sunt plecați la serviciu sau în concediu, inclusiv urmărind plata utilităților, colectarea corespondenței și udarea plantelor.

Există costuri minime de pornire necesare pentru a începe o afacere de îngrijire la domiciliu, dar poate fi profitabilă în funcție de zona în care te afli.

Scriere independentă

"Scrierea independentă" poate să însemne diferite lucruri distincte. De exemplu, să fii copywriter independent, să alimentezi cu conţinut standardizat site-uri web, să te ocupi cu partea de scriere informatică, în limbaje de specialitate (HTML, CSS, PHP etc.), a site-urilor.

Ar putea fi vorba despre broșuri și alte comunicări de marketing, în funcție de ceea ce solicită companiile cu care ai contract.

Magazin online

Înființarea propriului magazin online este ușoară, dar poate fi nevoie de niște capital de pornire sau de business angels, în funcție de tipul de produse pe care încerci să le vinzi.

Pentru că, pentru a le vinde, trebuie întâi să le cumperi. De exemplu, ai putea să îţi faci propriul site de web și să vinzi produse, precum îmbrăcămintea, decorațiunile pentru casă, lucrările de artă și multe altele.

Dar trebuie să fii pregătit să-ţi faci stocuri de produse, pe care va trebui să le optimizezi, să îţi faci un cash flow şi să fii pregătit de asemenea pentru a ţine o contabilitate foarte bine pusă la punct. Toate acestea costă bani. Nu mulţi, dar costă.

Poţi de asemenea să începi prin a-ţi face iniţial magazin online pe o reţea de profil, care oferă astfel de soluţii. Există antreprenori destul de chivernisiţi care lucrează astfel, păstrându-şi magazinul online de pe reţeaua de profil inclusiv după ce şi-au deschis propriul magazin online, pe website-ul propriu.

Puţini ştiu azi că EvoMag şi-a început business-ul spre finalul anilor 2000, într-un apartament destul de mic, de la Piaţa Costin Georgian, în care stocurile erau ticsite pe etajere, în cutii de depozitare, până în tavan. Deci: se poate. 

Web design independent

Este o afacere foarte frumoasă, dacă eşti pasionat de asta. Domeniul este dinamic şi trebuie să ştii să scrii un website, deci pentru asta trebuie să fi urmat cursuri de specialitate.

Îţi poţi oferi serviciile altor proprietari de afaceri, care au nevoie de prezență pe web, inclusiv site-uri pe bază de platformă de promovare.

Nu ai nevoie de o licență de afaceri pentru a opera în acest domeniu, așa că e ușor să începi. Totul e să ştii meserie şi să ai bun gust, adică, atunci când faci un proiect, beneficiarul să nu se uite la el şi să se întrebe: "Oare ce culoare lipseşte?".

Traduceri

Dacă ai făcut în facultate limbi străine, ai putea obţine un atestat şi ai putea lucra în domeniul traducerilor autorizate. Asta înseamnă de exemplu că poţi fi acreditat pe Ministerul Justiţiei.

Este însă o meserie foarte pretenţioasă. De exemplu, un francez vine să lucreze în România şi are nevoie să-şi traducă actele sale în limba română, pentru a le legaliza la notar.

Nu este uşor să traduci un certificat medical sau unul de cazier din Franţa.

Tot o afacere ar fi ca, atunci când autorităţile române prind la frontieră trei emigranţi ilegali şi îi ţin în custodie, să te cheme, ca să le traduci ce spun şi apoi să faci retroversiune, astfel ca Poliţia de Frontieră, procurorii etc. să comunice cu ei.

Se câştigă bani frumuşei, dar este o treabă complicată şi stresantă. Nu e o uşor să relaţionezi simultan cu trei poliţişti nervoşi, un procuror de caz sastisit şi trei nepalezi care se uită urât la tine, ca Himalaya la Jungla Indiană.

MLM

MLM înseamnă "multi level marketing", adică vinderea de produse şi servicii pe o piramidă ierarhică, pe care se structurează comisioane reziduale. Orice se poate vinde astfel, de la ac, la tanc, de la oale-minune, la asigurări.

Ca să te lansezi în această afacere, nu trebuie să plăteşti decât cursurile de formare şi o mapă cu datele şi documentele de care ai nevoie, de la firma care are autorizaţie pentru un astfel de business.

Avantajul e că lucrezi cu oameni exersaţi în relaţii interumane, cu care ai relaţii cordiale, şi îţi creezi propria reţea, printre cunoştinţele şi prietenii tăi. Se spune că un om, într-o viaţă, cunoaşte cam 1.500 de oameni. Aceia sunt network-ul tău pentru MLM.

Secretul este factorul de multiplicare. Dacă îţi edifici sub tine o structură formată din 100 de subordonaţi, câştigi din comisioanele a ceea ce muncesc ei, sub managementul tău, foarte mulţi bani.

Dezavantajul este că, inevitabil, un procent semnificativ din această structură dispare în timp şi ea trebuie mereu restructurată, reconstruită, deci munca de management continuă mereu, la infinit.

Este de preferat ca, oricât de mari sunt veniturile pe care le obţii, să renunţi la serviciul tău atunci când veniturile din MLM sunt de trei ori mai mari decât cele din contractul tău de muncă. Iar asta consolidat, cu perspectivă pe cel puţin un an.

Reparaţii

Am cunoscut o somitate în domeniul său care era un om foarte frustrat. Trăia în Marea Britanie şi, după o viaţă de muncă, avea un venit lunar de peste 3.500 de lire sterline.

Îi căzuse reţeaua electrică din casă, aşa că a chemat un indian - pentru că sunt cei mai ieftini, specialist în astfel de lucruri, să-i schimbe tabloul de forţă şi să recableze. A parcat în faţa casei lui un Jeep Wrangler de ultimă generaţie.

I-a făcut calculul. Foarte scump, dar mai ieftin decât la meseriaşii englezi. L-a întrebat pe profesionistul în tablouri de forţă cât câştigă pe lună. Răspunsul: 6.000 - 7.000 de lire sterline pe lună.

România este o ţară în care există omultitudine de apartamente de reparat.

Zilnic, prin oraşele ţării circulă mici meseriaşi, care repară orice. Instalaţia electrică, sanitarele, fac zidăria, pun parchetul, vopsesc, văruiesc, tencuiesc. Se câştigă foarte bine.

Nu e o muncă high-tech, nu e valoare adăugată mare, dar este know-how specific şi va aduce bani frumoşi, ani în şir de-acum încolo.

Şi mai ales nu uitaţi: marile afaceri de azi sunt micile business-uri de ieri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te