Banca Centrală Europeană a triplat dobânda de referință într-un an. Cât au crescut ratele românilor

DE Valeria Cupă | Actualizat: 12.07.2023 - 22:00
Românii plătesc mai mult la ratele în Euro Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Românii plătesc mai mult la ratele în Euro Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Românii care au credite în moneda Euro au de plătit mai mult la bancă. Aceasta este consecința majorării dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană. Sumele pe care le plătesc românii la rate sunt mult mai mari față de cele de anul trecut.

SHARE

În mai puțin de un an, Banca Centrală Europeană a triplat dobânda de referință. În 2022 indicele Euribor, în funcție de care se calculează dobânzile creditelor luate în moneda Euro, era -0,2%, iar acum este de 3,5%.

Românii sunt direct afectați pentru că ratele pentru creditele contractate în moneda europeană au crescut de la câteva zeci, la sute de euro. 

Cu peste 80 de euro în plus la rată într-un singur an. Cazul unui român care are credit Prima Casă

Reamintim că EURIBOR sau European Interbank Offered Rate indică rata internațională a dobânzii interbancare pentru împrumuturile în moneda euro, adică rata de dobândă la care băncile participante în zona monetară U.E. își acordă reciproc credite pentru a-și finanța operațiunile curente. 

Luăm exemplul unui credit de 57.000 de euro, contractat prin programul Prima Casă în anul 2008 pe o perioadă de 30 de ani. 

Conform desfășurătorului de calcul al băncii care a acordat creditul, situația stă astfel:

La 30 iunie 2023, indicele Euribor la 3 luni (EURIBOR3M) este de 3,577. Acest lucru înseamnă că ratele pe care le va plăti în lunile iulie, august și septembrie vor fi 344,13 euro/lunar.

La 31 martie, 2023, EURIBOR3M era 3,038%. Din acest motiv, a plătit, în aprilie, mai și iunie rate de 332,18 euro/lunar.

La 31 decembrie 2022, EURIBOR3M era 2,132%. Clientul băncii a plătit o rată de 291,66 euro pentru luna ianuarie 2023. În lunile februarie și martie 2023, ratele au ajuns la 312,34 euro/lunar.

La 30 septembrie 2022, indicele EURIBOR3M a fost 1,173%. Clientul a plătit 291,66 euro/lunar, în octombrie, noiembrie și decembrie 2022.

De asemenea, acum un an, indicele EURIBOR3M calculat la 30 iunie 2022 era negativ și anume -0,195%.

Astfel că ratele plătite în lunile iulie, august și septembrie 2022 au fost de 263,36 euro/lunar.

Pe 31 martie 2022, când EURIBOR3M a fost -0,458% rata a fost de 258,04 euro în fiecare dintre lunile aprilie, mai și iunie 2022.

Vedem că în numai un an, rata creditului dat ca exemplu a crescut cu 80,77 euro.

La 21 decembrie 2021, EURIBOR3M era -0,572%. Astfel că ratele arătau astfel:

În luna ianuarie 2022- 256,28 euro, în februarie și martie, rata a fost 255,73 euro/lunar.

Citește și: Zona Euro, lovită de inflație. BCE a majorat dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani

De ce avem această situație? analistul economic: ”Încă plătim factura crizei COVID”

Consultat de Newsweek, analistul economic Adrian Negrescu a explicat că această situație este, de fapt, urmarea crizei COVID. Inflația la nivelul zonei euro este fără precedent în istoria monedei unice și nu este exclus ca și în perioada următoare creditarea să se scumpească.

Românii vor fi afectați direct pentru că mulți au contractat credite în euro, iar acum se văd nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a plăti ratele.

”Din păcate, continuăm să plătim și în 2023 factura crizei COVID, perioadă în care statele lumii au tipărit o mulțime de bani fără acoperire pentru a susține economiile paralizate de restricții. Banii aceia au declanșat, bineînțeles, inflație.
Valul uriaș de inflație a fost urmat de creșterea dobânzilor, fenomen care, din păcate, o să mai continue o perioadă atâta timp cât prețurile vor continua să crească.

”Creșterea dobânzii BCE reflectă dimensiunea inflației la nivelul zonei euro, una fără precedent în istoria monedei unice. Creditarea în euro s-a scumpit și, probabil, se va mai scumpi și în continuare, o decizie în acest sens urmând să vedem la finele acestei luni.

Citește și: Încrederea în Zona Euro, la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni. Dobânzile majorate încă de 3 ori?

Asta pentru că, chiar dacă inflația s-a mai temperat, ea este în continuare cu mult peste ținta BCE de 2%, astfel că restrângerea creditării și scumpirea banilor vor continua.

Cum ne afectează pe noi, în România? În primul rând statul se împrumută mai scump, iar pe de altă parte, cei care și-au luat credite în euro au ajuns să plătească dobânzi similare cu cele la creditele în lei. 

Dacă BCE va crește din nou dobânda cheie, nu este exclus ca o asemenea decizie să vedem și la BNR, asta mai cu seamă dacă așteptările dezinflaționiste nu se vor confirma.

Pentru cine și-a luat un credit în euro, este, într-adevăr, un adevărat șoc. Dobânzile au crescut spectaculos, la fel și ratele. Dincolo de personajele fizice, pentru companii, consturile mai mari cu dobânzile au generat ample probleme economice, iar multe dintre firme au trecut costul în prețuri.

Să nu ne facem iluzii. Nu vom vedea o reducere a dobânzilor la credite prea curând. Abia din a doua parte a anului viitor, dacă va scădea semnificativ inflația, vom vedea un prim pas spre reducerea dobânzii de politică monetară atât la nivel european, cât și local. Până atunci, Dumnezeu cu mila”, a transmis analistul Adrian Negrescu.

Ce se întâmplă cu inflația în zona Euro. Christine Lagarde, președintele BCE: ”va rămâne așa în 2024 și 2025”

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene a declarat într-un interviu postat pe site-ul BCE, că inflația a început să scadă și că este practic la jumătate față de toamna anului trecut.

”A scăzut de la două cifre la începutul toamnei anului 2022 la jumătate față de astăzi, la 5,5% pentru întreaga zonă euro în iunie. 

Citește și: BCE încearcă să pună frână inflației în Europa. Dobânda de referinţă, majorată cu 25 de puncte

Acest lucru se datorează în special scăderii prețurilor materiilor prime și energiei și cred că și impactului inițial al deciziilor noastre de politică monetară asupra prețurilor.

Prețurile alimentelor cresc, de asemenea, într-un ritm mai lent. Dar inflația este încă mai mare decât ținta noastră pe termen mediu de 2% și, conform previziunilor personalului nostru, va rămâne așa în 2024 și 2025. Prin urmare, mai avem de lucru pentru a o reduce și pentru a ne atinge ținta”, a spus șefa Băncii Europene.

Lagarde a vorbit și despre creșterea economică despre care a precizat că ”a fost constantă în ultimele două trimestre, cu o creștere foarte ușor negativă în trimestrul al patrulea din 2022 (-0,1%) și o creștere zero în primul trimestru al anului 2023”.

”Estimăm creșterea zonei euro la aproximativ 0,9% în 2023, cu cifra pentru Franța fiind foarte ușor mai mică, dar ar trebui să vedem o revenire la creșterea potențială în perioada 2024-25”, a subliniat președinta Băncii Europene centrale.

Pot firmele să mărească salariile așa cum le solicită angajații lor?

Perioada recentă de inflație ridicată nu a fost însoțită de o reducere a marjelor de profit ale firmelor, care chiar a crescut în unele cazuri – în special atunci când cererea de bunuri și servicii a depășit oferta. În același timp, și salariile au crescut cu mai mult decât se aștepta. 

În contextul actual, este important să știm dacă firmele își vor reduce puțin marjele pentru a satisface așteptările angajaților lor cu privire la salarii mai mari și pentru a restabili o parte din puterea lor de cumpărare, ceea ce s-a întâmplat în mod normal în timpul episoadelor anterioare de inflație ridicată, sau dacă vom vedea o creștere de două ori – a marjelor și a salariilor.

O creștere simultană a ambelor ar alimenta riscurile de inflație și nu am rămâne cu mâinile în sân în fața unor astfel de riscuri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te