Cum ar putea să acționeze Rezerva Federală dacă totuşi Statele Unite ale Americii intră în default

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.05.2023 - 21:41
Jerome Powell, şeful Rezervei Federale - Foto: Profimedia Images
Jerome Powell, şeful Rezervei Federale - Foto: Profimedia Images

Președintele Rezervei Federale (echivalentul băncii centrale) Jerome Powell, probabil că va fi întrebat din nou ce plănuieşte pentru cazul în care totuşi Statele Unite ale Americii vor intra în incapacitate de plăţi, din cauza neridicării plafonului datoriei.

SHARE

Probabil că Powell va spune din nou că nu există nici o soluție de perfectă pe care să o ia Fed. pentru a proteja economia de un astfel de eveniment dăunător.

Ce soluţii monetare are Fed pentru un default american

Riscul de neplată devine din ce în ce mai mare, după ce secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că data la care guvernul ar putea rămâne fără fonduri, pentru a-și plăti facturile, sub limita actuală a datoriei, de 31,4 trilioane de dolari, ar putea fi 1 iunie.

Timpul se scurge și este puţin probabil ca președintele Joe Biden și republicanii din Congres să se întâlnească pentru prima dată, în această săptămână.

În pofida poziţiei lui Powell, Fed ar avea un rol, în încercarea de a limita prejudiciul adus stabilității financiare.

Citeşte şi: Criza bancară din Statele Unite ale Americii a trimis Rezerva Federală în criză

În situațiile anterioare legate de plafonul datoriei - între anii 2011 și 2013 - personalul Fed și factorii de decizie politică au dezvoltat un "manual de utilizare", care ar oferi probabil un punct de plecare.

Iată câteva dintre opțiunile Fed:

Cele elementare

Răspunsurile de bază ale băncii centrale americane, la stresul pieței legate de limita datoriilor, au fost prezentate într-o conferință telefonică din august 2011, organizată de Comitetul Federal pentru Piața Deschisă, pentru stabilirea politicilor, pentru a discuta despre ceea ce păreau a fi problemele iminente.

Două dintre ideile-cheie dezvoltate atunci, utilizarea acordurilor de răscumpărare și de răscumpărare inversă, pentru a asigura lichiditate pentru cele mai importante piețe financiare, sunt acum programe permanente ale Fed, integrate în modul în care gestionează ratele dobânzilor de zi cu zi.

Dacă stresul pieței ar deveni evident, în ratele dobânzilor pe termen scurt, ar putea crește temporar sumele disponibile pentru operaţiuni de tip repo, conform Reuters.

Citeşte şi: Coronavirus „economic”: Rezerva Federală a SUA a redus de urgenţă dobânzile

Adică pentru vânzări sau achiziții pe termen scurt de valori mobiliare, care pot ajunge la trilioane de dolari, în fiecare zi.

Într-adevăr, acest lucru ar putea fi necesar pentru ca Fed să conducă politica monetară, în cazul în care stresul pieței ar împinge rata țintă de referință în afara intervalului stabilit de factorii de decizie.

Susupendarea constrângerii cantitative

Un alt instrument rapid la îndemână ar fi suspendarea actualei „strângeri cantitative”, cunoscută și sub numele de QT, folosită de Fed pentru a-și micșora bilanțul în fiecare lună.

Este inversul relaxării cantitative, adică aruncarea pe piaţă de masă monetară. Cele două metode sun folosite de băncile centrale ca instrumente monetare de reglaj monetar.

În timp ce QT face parte din mișcarea Fed de a înăspri politica monetară, pentru a controla inflația, are un efect net de a scoate aproximativ 95 de miliarde de dolari pe lună, de pe piețele financiare.

Sunt bani pe care banca centrală i-ar putea adăuga de fapt, menținând bilanțul constant, până la închiderea conflictului privind plafonul datoriei.

Un instrument vechi

Instrumentul standard al Fed, care acționează ca împrumutător de ultimă instanță pentru bănci, prin fereastra sa de reduceri, ar fi de asemenea disponibil.

Dar acum există o întorsătură, una probabil prefigurată în discuțiile de planificare din anul 2011, adusă înapoi în lumină de eșecurile din martie, ale Silicon Valley Bank și Signature Bank.

O incapacitate de plată nu s-ar extinde la stocul de aproape 24 de trilioane de dolari, de titluri de trezorerie, dintr-o dată. Pur şi simplu Fed ar putea emite o obligațiune, la un moment dat, măsură ce dobânzile și plățile principalului datoriei devin scadente.

Citeşte şi: Auditorii nu au semnalat riscurile acumulate în băncile americane, înainte de falimentele recente

În 2011, personalul de vârf al Fed, condus de șeful de atunci al diviziei sale de afaceri monetare, William English, a postulat că banca centrală ar putea accepta orice titluri de trezorerie nefolosite ca garanție, pentru programele sale permanente, cum ar fi fereastra de reduceri sau operaţiunile repo.

Acest lucru „pare adecvat atâta timp cât implicitul reflectă un impas politic, nu orice incapacitate subiacentă a Statelor Unite de a-și îndeplini obligațiile, astfel încât toate plățile pentru valorile mobiliare să fie efectuate probabil, după o scurtă întârziere”.

Însă, în urma falimentelor bancare din martie, Fed are o nouă facilitate de creditare bancară, care permite ca titlurile de valoare cu prețuri depreciate să fie gajate la valoarea nominală. Aceiași termeni se aplică împrumuturilor cu reducere.

Eliminarea valorilor mobiliare nerambursate

Ultimul și cel mai sensibil pas pentru Fed ar implica eliminarea totală de pe piață a valorilor mobiliare aflate în stare de nerambursare, fie prin achiziții directe, care ar implica creșterea bilanțului său, fie prin „swap-uri”, în care și-ar tranzacționa propriile dețineri de trezorerie la dobândă sau principal.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te