Creditele cu dobânzi cămătărești pentru pensionari dispar. Cât vei returna la IFN, pentru 5.000 lei?

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.03.2024 - 10:59
Creditele cu dobânzi cămătărești pentru pensionari dispar. Cât vei returna la IFN, pentru 5.000 lei? - Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ

Creditele cu dobânzi cămătărești pentru pensionari dispar. Cât vei returna la IFN, pentru 5.000 lei? Un proiect de lege adoptat de Parlamentul României prevede reducerea sumei nominale de plată la un credit.

SHARE

Creditele cu dobânzi cămătărești pentru pensionari dispar. Cât vei returna la IFN, pentru 5.000 lei? Un proiect de lege adoptat de Parlamentul României prevede reducerea sumei nominale de plată la un credit dat.

Un proiect de lege adoptat de Parlamentul României prevede reducerea sumei nominale de plată la un credit dat de către o IFN.

Cu cât se plafonează creditele cu dobândă uriaşă date de IFN-uri

Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută de exemplu 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei creditorului nebancar. Creditele acordate sunt în bună măsură la pensionari.

Nici o dobândă penalizatoare sau o altă clauză contractuală nu-l poate obliga pe beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate, stabileşte noua lege.

„Am ajuns la situația aberantă, în România, în care sunt instituții financiare non-bancare ce dau credite cu o dobândă de 8.000 – 10.000, chiar și peste 20.000 la sută.

Citeşte şi: Un bătrân a rămas fără bani după ce a vrut să scoată „țara din faliment”. A dat bani unui necunoscut

Lucrul acesta e aberant. Am stabilit niște praguri, plafoane, până la care poate să ajungă costurile cu creditarea la IFN-uri”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul legii.

Măsura inițiată de PSD e destinată să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive și să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară.

Plafonarea dobânzilor la IFN este în plus menită să stabilizeze costurile împrumuturilor și să asigure că acestea sunt echitabile și sustenabile pentru consumatori.

Citeşte şi: Cerea bani de invaliditate şi participa la un concurs de aruncat brazi

De altfel, practica stopării creditelor cu dobânzi cămătărești de 20.000%, practicate de IFN-uri (instituţii financiare nebancare) este în plină dezvoltare în lume.

În multe țări, IFN-urile au fost criticate pentru practicile lor de împrumut, care implică deseori dobânzi extrem de ridicate și condiții de rambursare restrictive.

În cazul IFN-urilor băncilor, DAE (dobânda anuală efectivă) se încadrează la cele mai importante asemenea instituții între 20% și 33%.

Enorm

Practic, la 1.000 de lei împrumutați pentru un an, trebuie să dai înapoi 200, respectiv 330 de lei peste cât ai luat, ceea ce este enorm. Există însă în România IFN-uri la care rata dobânzii depășește 20.000%. ANPC a fost sesizată de un client al unui IFN, pentru care dobânda ajunsese să fie de 69.467,57%.

Plafonarea dobânzilor, adoptată de PSD, are rolul de a reglementa comportamentul IFN-urilor și de a proteja consumatorii vulnerabili. Când dai căutare pe Internet "credite ifn", primele rezultate sunt populate cu verbul "Credit Instant in 15 Minute" sau "Până la 5000 de lei în 2 ore" şi aşa mai departe.

Metodele de marketing ascund costuri enorme ale creditării, menite să acopere riscul de creditare rapidă, fără prudenţialitate bancară, care duce la o rată mare de nerambursări de rate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te