Cu cât reduci factura dacă îți pui încălzire în pardoseală? E periculos pentru sănătate?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.03.2024 - 15:09
Cu cât reduci factura dacă îți pui încălzire în pardoseală? E periculos pentru sănătate? - Foto: Profimedia Images

Cu cât reduci factura dacă îți pui încălzire în pardoseală? Specialiștii afirmă că, pe termen mediu și lung, economia de energie e destul de mare, investiția amortizându-se în câțiva ani, deși sistemul e mai scump cu circa 30% decât cel tradițional cu calorifere.

SHARE

Dacă te gândești să reduci consumul de energie și să investești într-un sistem de încălzire în pardoseală, care este mult mai eficient, trebuie să-ți faci o imagine cât mai clară și obiectivă asupra capacităților acestui sistem și ce îl diferențiază de alte soluții de încălzire existente. În piață, circulă fel de fel de mituri.

Cu cât reduci factura dacă îți pui încălzire în pardoseală? E periculos pentru sănătate?

În ultimii ani, sistemele de încălzire în pardoseală s-au bucurat de o popularitate din ce în ce mai crescută, motivul fiind avantajele pe care acestea le încorporează prin comparație cu sistemele de încălzire în pardoseală.

La fel ca orice alt sistem nou apărut, nici cel de încălzire în pardoseală nu a fost “cruțat” de mituri și speculații, multe dintre ele fiind complet nefondate.

Citește și: Cum încălzești primăvara locuinţa pentru a avea facturi mici? Ce trebuie să faci cu caloriferele?

Sistemul de încălzire prin pardoseală este mult mai scump

Dacă privim lucrurile doar prin prisma costurilor de instalare, este adevărat că sistemele de încălzire prin pardoseală presupun o investiție inițială cu aproximativ 30% mai mare decât sistemul clasic de încălzire cu calorifere.

Însă, dacă raportăm lucrurile pe termen mediu sau lung, ecuația se schimbă radical, sistemul de încălzire în pardoseală ducând la amortizarea rapidă a investiției.

În medie, un sistem de încălzire în pardoseală performant, oferă o economie medie de 15% la facturile de încălzire ale locuinței. 

Citește și: Hainele puse la uscat pe calorifer cresc facturile și te îmbolnăvesc. Care sunt cele mai dăunătoare

Sistemul de încălzire prin pardoseală nu are capacitatea de a încălzi corespunzător întreaga casă

Eficiența este, fără doar și poate, un detaliu destul de dezbătut atunci când vine vorba despre sistemele de încălzire. Și, pe bună dreptate. În fond de acest aspect depinde confortul tuturor celor care locuiesc în interior.

Chiar dacă un sistem de încălzire prin pardoseală nu generează același nivel de căldură ca unul cu calorifere, spre exemplu, acesta poate asigura cu ușurință o temperatură optimă în întreaga locuință. Diferența este că sistem de încălzire prin pardoseală are nevoie de mult mai mult timp pentru a ridica temperatura din casă la valoarea dorită.

Încălzirea prin pardoseală, o problemă pentru sănătate?

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri, însă în realitate, sistemele de încălzire prin pardoseală sunt unele dintre cele mai „curate” sisteme de încălzire existente pe piață.

Modalitatea de funcționare a unui sistem de încălzire în pardoseală nu va plimba praful prin întreaga încăpere (așa cum o fac radiatoarele sau caloriferele), ceea ce înseamnă automat un mediu de locuit mult mai curat.

Sistemele de încălzire prin pardoseală au un consum de energie mai ridicat

Acest lucru reprezintă, fără îndoială, un mit. În realitate, sistemul de încălzire prin pardoseală implică un consum de energie mai scăzut.

Spre exemplu, caloriferele trebuie încălzite până la o temperatură de aproximativ 70 de grade pentru a putea încălzi în mod eficient încăperile, în timp ce sistemul de încălzire prin pardoseală trebuie să funcționeze la o temperatură de aproximativ 29 de grade Celsius. Temperatura optimă de funcționare în cazul încălzirii în pardoseală depinde de tipul de podea, însă este cu mult sub cea necesară unui sistem de încălzire tradițional.    

Sistemul de încălzire prin pardoseală produce zgomot

Din contră! Printre avantajele de bază ale sistemelor de încălzire prin pardoseală adesea se regăsește și faptul că funcționarea lor este foarte silențioasă, spre deosebire de alte sisteme al căror zgomot generat poate deveni deranjant. Așadar, faptul că sistemele de încălzire în pardoseală ar produse zgomot, nu reprezintă decât un alt mit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te