Primele victime ale crizei imobiliare. Au plătit integral o locuință, le-a fost livrată "la roșu"

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.11.2023 - 11:17
Criza imobiliară din Germania face primele victime - Foto: PXHere/ / imagine cu caracter ilustrativ

Criza imobiliară din Germania face primele victime. Germania este cuprinsă de o penurie paralizantă de locuințe. Guvernul s-a întâlnit cu liderii din sectorul imobiliarelor și alți experți, pentru un summit special, la Berlin.

SHARE

Criza imobiliară, primele victime în Europa.

Când Valeri Șevcenko s-a înscris pentru un apartament cu trei dormitoare, într-o clădire care urma să fie construită într-un cartier în vogă, din Berlin, a crezut că a făcut achiziția pentru o viață.

Doi ani mai târziu, visele sale de a deveni proprietar s-au năruit, când lucrările de construcție au fost oprite brusc.

Criza imobiliară din Germania face primele victime

Compania Project Immobilien, care se ocupa de construcție, a intrat în faliment în această vară, lovită de criza imobiliară care zguduie Germania de câteva luni, lăsând sute de cumpărători în aer.

„Macaralele, echipamentele pentru muncitori, totul a fost luat”, a spus Şevcenko, de 33 de ani, reporterilor, stând în fața unei fațade din beton, fără ferestre. Creșterea ratelor dobânzilor mărește costul creditului, cererea scade și prețul materialelor urcă vertiginos.

Falimentele afacerilor din sectorul german al Construcțiilor s-au dublat în decurs de un an, ducând la oprirea mai multor proiecte.

Citeşte şi: Criză în imobiliare. Chinezii de la Evergrande au probleme în a evita colapsul financiar

Cancelarul Olaf Scholz a invitat profesioniștii din industrie la un summit, la Berlin. Scopul era de a reînvia activitatea de construcții, într-un moment în care țara este crunt lovit[ de lipsa locuințelor.

„Investitorii nu mai știu să facă anumite proiecte profitabile”, a declarat presei Tim-Oliver Müller, președintele Federației Germane de Construcții (HDB), conform Euronews.

Ani de zile, sectorul a beneficiat de dobânzile scăzute, posibile datorită politicii monetare generoase a Băncii Centrale Europene. Cererea a fost puternică, iar șantierele din marile orașe ale Germaniei au proliferat.

Citeşte şi: Cele mai ieftine apartamente din România. Orașele unde au scăzut foarte mult prețurile la imobiliare

Dar BCE a trebuit să crească drastic ratele dobânzilor, pentru a combate inflația, ceea ce a cauzat scăderea cererii de împrumuturi, a prețurilor proprietăților și a profitabilității proiectelor.

Piața încetinește în toată Europa. Însă Germania a fost foarte afectată, prețurile locuințelor scăzând cu 6,8%, față de primul trimestru al anului 2023, comparativ cu o ușoară creștere de 0,4%, pentru întreaga Zonă Euro.

În același timp, dezvoltatorii suferă din cauza creşterii costului materialelor de construcție, în urma pandemiei de coronavirus, amplificată de războiul din Ucraina. Dezvoltatorul imobiliar german Vonovia, o piesă grea în sector, a decis recent să înghețe construcția a 60.000 de locuințe.

Și România e pe scădere

În primele 9 luni din acest an s-au eliberat cu aproape 25% mai puține autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, numărul autorizațiilor coborând la 26.394, a transmis marți Institutul Național de Statistică.

Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-1554 autorizaţii), Sud-Muntenia (-1439), Nord-Vest (-1331), Vest (-977), Nord-Est (-906), Sud-Est (-755), Sud-Vest Oltenia (-657) şi Centru (-487).

Probleme pentru Vonovia

Acțiunile Vonovia au pierdut 12,8%, în primele trei luni, tranzacționându-se la 42,31 euro, la sfârșitul primului trimestru al anului 2022, conform companiei. Acest lucru reflectă în principal preocupările pieței de capital că inflația și ratele dobânzilor mai mari ar putea avea un impact negativ asupra afacerii , cel puțin în pe termen scurt.

Elliott Investment Management dorește ca o instanță din Berlin să dispună un audit special, pentru un împrumut mare, pe care proprietarul german l-a acordat acționarului său, conform Bloomberg.

Fondul speculativ american a cerut Landgericht Berlin să numească un auditor, care să analizeze afirmația sa, conform căreia consiliul de supraveghere Deutsche Wohnen nu a acționat în cel mai bun interes al investitorilor, atunci când a aprobat împrumuturi de până la 2 miliarde de euro (adică 2,1 miliarde de dolari), către Vonovia, anul trecut.

Anulări

Una din cinci companii imobiliare a declarat că a anulat proiecte de construcții, la finalul verii, în timp ce 11,9% se confruntau cu dificultăți de finanțare, potrivit unui sondaj recent al institutului IFO.

La Berlin, cumpărătorii clădirii Project Immobilien, din cartierul central Prenzlauer Berg, plătiseră deja cu toții jumătate din proprietatea lor.

"Nu sunt bogat. Banii mei sunt rodul muncii mele și plătesc dobândă la un împrumut de care nici măcar nu profit", s-a plâns Şevcenko, care a spus că a plătit 250.000 de euro. Nici compania, nici viitorii proprietari nu au încheiat vreo asigurare. Singura speranță este să găsești un cumpărător care să termine lucrarea sau.... să o termine singuri.

Citeşte şi: 

„Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva în Germania”, explică Marina Prakharchuk, în vârstă de 39 de ani, care a plătit deja 175.000 de euro, pentru un apartament de 45 mp, din clădire.

„Mi-am pus toate economiile în el”, adaugă acest angajat al unei companii de logistică, originar din Belarus. Această criză este o lovitură majoră pentru guvernul lui Olaf Scholz, care a promis că va construi 400.000 de case pe an, la venirea la putere, la sfârșitul anului 2021.

Dar Scholz este departe de asta: se aşteaptă ca sectorul să se lupte să atingă cifra de 250.000 de case construite, în acest an, și chiar să scadă sub 200.000, până în anul 2024.

Suntem departe

Spre comparaţie, în ultimii 30 de ani, în România au fost construite 1,2 milioane de locuinţe, ceea ce reprezintă 13,4% din totalul celor 9,1 milioane de unităţi existente. Datele acestea arată un ritm mediu de circa 40.000 de locuințe/an, conform unui studiu Cushman & Wakefield Echinox, citat de Digi24.

Totuși, nevoia este enormă, exacerbată de afluxul de refugiați și muncitori străini din ultimii ani, într-o țară cu deficit de forță de muncă. Este o situație care s-ar putea transforma într-o bombă socială, într-un moment în care lipsa ofertei provoacă o creștere bruscă a chiriilor.

În Germania, jumătate din populație nu are propria casă. Aceasta este o nouă lovitură adusă puterii de cumpărare a gospodăriilor, care a fost deja zguduită de inflație, care se află în continuare la peste 6% în țară.

Ministrul Locuinței, Klara Geywitz, a anunțat că dorește să extindă anumite măsuri, pentru a ajuta familiile să acceseze locuințele dorite, investind „un miliard de euro suplimentar” în reședințe pentru studenți și ucenici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te