Criza COVID Franța a majorat estimarea deficitului bugetar pentru 2021, de la 8,5% din PIB la 9%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.04.2021 - 12:09
Franța majorat estimarea deficitului bugetar pentru 2021, de la 8,5% din PIB la 9%. / Foto: ggiforum.com

Guvernul Franţei a majorat estimarea privind deficitul bugetar din acest an de la 8,5% din PIB la 9%, în condiţiile care care ţara va intra în a treia carantină naţională pentru Covid-19, a declarat duminică ministrul de Finanţe Bruno Le Maire, transmite Reuters.

SHARE

Modificarea are loc după o revizuire în sens negativă a prognozei de creştere economică a Franţei, de la 6% la 5% pentru acest an, ţinând seama de efectul noilor restricţii introduse în luna aprilie pentru a combate pandemia COVID-19.

Le Maire a spus, la televiziunea LCI TV, că datoria publică a Franţei ar urma să ajungă la 118% din PIB în acest an, faţă de cea mai recentă prognoză de 115%.

Într-o altă estimare anterioară, Le Maire afirmase că în decembrie datoria publică ar putea ajunge la 122% din PIB.

La fel ca multe ţări din Europa, Franţa a alocat miliarde de euro pentru a susţine companiile aflate în dificultate cu împrumuturi susţinute de stat, precum şi pentru a le ajuta la plata chiriilor şi cu scheme de şomaj parţial.

Preşedintele Emmanuel Macron spera să scoată Franţa din pandemie fără a fi nevoie să impună o altă carantină dură, scutind economia de o nouă lovitură, dar cazurile de Covid-19 şi spitalizările au crescut în ultimele săptămâni.

Citește și:

COVID Franța interzice alcoolul în public și adunările mai mari de șase persoane

Franța, în al doilea lockdown, până la mijlocul lunii mai

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, săptămâna trecută, carantină naţională timp de o lună, solicitându-le să se mobilizeze în luna aprilie pentru a lupta cu pandemia.

Situaţia Franţei s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, unităţile de terapie intensivă din spitalele din regiunea Parisului fiind
supraaglomerate. Numărul de noi infecţii cu coronavirus la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile se menţine la aproximativ 375, notează dpa.

"Voi reveni cu o agendă pentru redeschidere. De la mijlocul lunii mai vom începe să redeschidem unele spaţii de cultură. Vom autoriza fără condiţii deschiderea teraselor şi vom construi, între mijlocul lui mai şi începutul verii, un calendar de redeschidere progresivă pentru cultură, sport, timp liber, evenimente, cafenele şi restaurante", a anunțat Macron.

Citește și:

Italia a prelungit restricțiile dure anti-COVID până în mai. Vaccinarea, obligatorie pentru medici

Măsurile anti-COVID anunţate la o rată de infectare de 3,75 la mie

Printre măsurile anunţate se numără, în primul rând, închiderea şcolilor începând de luni, 5 aprilie, pentru trei sau patru săptămâni. Toate unităţile şcolare vor avea o săptămână de cursuri online, începânde luni, a anunţat Macron. Apoi, elevii din trei zone vor fi în vacanţă timp de 15 zile. Cursurile vor reîncepe în 26 aprilie, fizic creşele şi învăţământul primar iar la distanţă - liceenii şi studenţii. 

Limitarea deplasărilor în timpul zilei, din 18 martie în 19 departamente în zona roşie, va fi extinsă pe tot teritoriul metropolitan. Începând de sâmbătă seara, pentru patru săptămâni, nu va mai fi posibilă deplasarea într-un perimetru de mai mult de 10 kilometri, în afara unui motiv întemeiat, a anunţat şeful statului francez. În timpul carantinei, de la ora 19.00 la 6.00, sau pentru depăşirea celor 10 kilometri va fi cerut un document justificativ.  

"Părinţii care trebuie să aibă grijă de copiii lor şi nu pot lucra de acasă vor avea drept la şomaj parţial", a mai precizat Macron. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te