Criza COVID: FMI îndeamnă statele să treacă de la salvarea economiilor la reforme

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.07.2021 - 18:17
FMI îndeamnă statele să treacă de la salvarea economiilor la reforme. / Foto: kikubolane.com

Fondul Monetar Internaţional (FMI) face apel către state să facă tranziţia de la salvarea de la colaps a economiilor lor la relansarea reformelor orientate spre stimularea creşterii, în încercarea de a-şi consolida perspectivele de revenire şi a le face mai sustenabile.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Într-o postare pe blogul FMI, prim-adjunctul directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a subliniat că pandemia de COVID-19 a întârziat şi chiar a inversat unele reforme de stimulare a creşterii iar reluarea acestor reforme le poate ajuta să recupereze producţia pierdută în timpul pandemiei, informează Reuters.

Citește și: Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor COVID, prelungit cu o săptămână

Restructurarea și lichidarea mai rapidă a afacerilor care nu sunt viabile, recalificarea forței de muncă

Reformele care permit o restructurare şi lichidare mai rapidă a afacerilor care nu sunt viabile, precum şi politicile în domeniul muncii care ajută la recalificarea muncitorilor şi îi pregătesc pentru locurile de muncă disponibile pot ajuta la transferul de capital şi de muncitori spre acele părţi ale economiei mai dinamice şi mai promiţătoare, a apreciat Okamoto.

"Utilizarea momentului actual pentru aceste reforme dificile înseamnă că stimulentele fiscale şi monetare care sunt introduse în continuare vor putea fi folosite ca o trambulină spre un viitor mai luminos şi mai sustenabil în loc să fie doar o cârjă spre o versiune mai slabă a economiei de dinainte de pandemie", a apreciat Geoffrey Okamoto.

Citește și: EXCLUSIV Ghinea a folosit masiv din draft-ul de PNRR al lui Boloș. Minciunile actualului ministru

Acest nou apel pentru reforme vine într-un moment în care FMI face la rândul său tranziţia dinspre finanţarea fără condiţii în regim de urgenţă pentru combaterea pandemiei spre programele de împrumut mai tradiţionale ale Fondului, care cer ţărilor beneficiare să îndeplinească anumite reforme.

Credite condiționate de reforme

De exemplu, săptămâna trecută FMI a aprobat o nouă facilitate de credit pe trei ani, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, pentru Republica Democratică Congo, care include reforme precum îmbunătăţirea colectării veniturilor, îmbunătăţirea guvernanţei managementului resurselor naturale şi asigurarea independenţei băncii centrale.

Experţii FMI estimează că reformele în domeniul pieţei muncii, serviciilor financiare şi produselor ar putea îmbunătăţi ritmul anual de creştere a PIB-ului per capita cu peste un punct procentual în economiile emergente şi cele dezvoltate pe parcursul următorului deceniu.

În plus, ţările care vor adopta aceste reforme vor putea să dubleze viteza procesului de convergenţă cu standardele de viaţă din economiile avansate, comparativ cu viteza din anii de dinaintea pandemiei, a spus Geoffrey Okamoto. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te