EXCLUSIV Ghinea a folosit masiv din draft-ul de PNRR al lui Boloș. Minciunile actualului ministru

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.07.2021 - 15:32

"Marcel Boloș a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE: cu 9% verde și 4% digital (față de 37% și 20% cât prevede regulamentul)", a scris recent, pe Facebook, Cristian Ghinea. Cifrele sunt mincinoase, spune Institutul European de Administrație Publică.

SHARE

Într-o postare care se voia un răspuns la o declarație a lui Rareș Bogdan, ministrul Ghinea a scris așa pe Facebook: "Marcel Boloș a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE: cu 9% verde și 4% digital (față de 37% și 20% cât prevede regulamentul). În general vorbind, te poți pretinde profesionist dacă citești regulamentele pe care trebuie să le aplici."

Citește și: Primii bani din PNRR pot ajunge în România în octombrie - noiembrie

O analiză a EIPA (Institutul European de Administrație Publică), însă, din februarie a.c., arată că draft-ul de PNRR al fostului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, conținea componente de digital și verde mult mai generoase decât cele prezentate de Ghinea.

Citește și: Cristian Ghinea secretizează criticile Comisiei Europene pe PNRR

Astfel, pe componenta digitală, Boloș alocase 15,4% (nu 4%, cum a scris Ghinea), iar pe componenta verde - 64,8% (nu 9%, cum a arătat actualul șef al MIPE).

Pe de altă parte, că draft-ul de PNRR întocmit de ex-ministrul Boloș era corespunzător o arată și o corespondență internă din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, conform căreia echipei lui Ghinea i se cerea să preia cât mai mult din "versiunea inițială de PNRR".

Citește și: EXCLUSIV Cum a ajutat ministrul Ghinea ex-firma secretarului de stat Barna să ia patru proiecte UE

Mesajul este semnat de Lóránt Köszegi, membru PLUS (partidul lui Ghinea), de la Direcția de Cooperare Europeană și Internațională din MIPE. E-mail-ul este trimis mai multor colegi din MIPE în februarie a.c., inclusiv secretarului de stat Marius Vasiliu și șefului tehnic al PNRR, Nicolae Toderaș. În mesaj se scrie, negru pe alb: "Este important să preluăm din versiunea inițială de PNRR cât mai mult conținut". 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.