Creșterea importanței CFD-urilor pentru investitorii piețelor de capital

DE Newsweek România | Actualizat: 06.02.2023 - 21:16
Creșterea importanței CFD-urilor pentru investitorii piețelor de capital - Foto: eToro
Creșterea importanței CFD-urilor pentru investitorii piețelor de capital - Foto: eToro

Tehnologia și platformele digitale au redus barierele de acces la multe industrii, dar poate una dintre cele mai tradiționale dintre cele perturbate a fost finanțele, în special investițiile.

SHARE

Oferind acces la tranzacționarea unei game largi de active aproape instantaneu, CFD-urile pot acorda investitorilor retail o oportunitate de a investi pe piețe folosind sume mai mici de capital.

Dintr-un trecut bazat pe futures

CFD-urile sunt derivate din contracte futures, acordul asupra unui preț între două părți în care tranzacția reală este decontată cândva în viitor. În anii 1960, mărfurile neagricole, cum ar fi aurul și petrolul, au început să fie tranzacționate prin contracte futures.

La scurt timp, băncile și investitorii și-au dat seama că este posibil să tranzacționeze pe baza fluctuației prețului în sine, fără a cumpăra efectiv activul fizic. Dacă credeau că prețul unei mărfuri ar putea crește, pur și simplu cumpărau contractul care garanta un preț mai mic.

Apoi, în caz de creștere, puteau profita de pe urma diferenței. Activul de bază (porumb, petrol, aur) era mult mai puțin important decât volatilitatea prețului său. Acesta a fost începutul tranzacționării cu CFD-uri așa cum o cunoaștem astăzi.

------------------------------------------
Elemente introductive privind CFD-urile

Unul dintre principalele avantaje ale CFD-urilor este că nu există nicio proprietate reală asupra activului deținută de utilizatorul final. Poți tranzacționa pe schimbarea prețului mărfurilor, acțiunilor și altor active în fracțiuni, în loc să cumperi întreaga acțiune reală sau contractul futures.

 CFD-urile s-au extins recent în aproape toate sectoarele de active, inclusiv la o gamă largă de valori mobiliare pe bursele din întreaga lume, care anterior erau dificil de accesat.

CFD-urile fac posibilă tranzacționarea cu efect de levier. Investitorii pot câștiga expunere la un activ cu capitaluri proprii minime prin utilizarea unui capital ce reprezintă o fracțiune din poziția deschisă. Cu toate acestea, efectul de levier ar putea crește semnificativ pierderile, dar și câștigurile.

CFD-urile permit traderilor să vândă în lipsă, pentru a profita în cazul în care prețul unui instrument scade. Vânzarea în lipsă este, de asemenea, folosită frecvent ca instrument de acoperire (hedging) pentru a reduce riscul de portofoliu și oferă traderilor instrumente suplimentare în arsenalul lor de strategie de investiții. 

------------------------------------------

Strategii de top cu CFD-uri

Există multe strategii de investiții populare care ar fi mult mai complicate, dacă nu chiar imposibile, fără utilizarea CFD-urilor. Pentru Jose Angel Zabalegui Labarta din Spania, care are ani de experiență în cariera sa profesională ca manager de investiții, CFD-urile joacă un rol esențial în tranzacționare.

„CFD-urile sunt un instrument important și necesar pentru replicarea strategiilor profesionale de investiții precum cele utilizate la biroul de tranzacționare al unei bănci”, spune el. Jose este, de asemenea, un investitor de top pe platforma de investiții sociale a eToro.

„Strategiile de investiții profesioniste care utilizează CFD-uri necesită acces la diverse tipuri de active, permițând în același timp acoperirea și investițiile direcționale, precum și aplicarea unor instrumente clare și ușor de utilizat de gestionare a riscurilor”, adaugă Jose.

Să aruncăm o privire la câteva dintre diferitele tipuri de strategii de tranzacționare cu CFD-uri pe care fiecare investitor experimentat trebuie să le cunoască, împreună cu instrumentele de care au nevoie pentru a avea succes.

------------------------------------------

Sfaturi de top pentru gestionarea riscului

Nu tranzacționa capital pe care nu îți poți permite să îl pierzi. Aceasta este întotdeauna regula numărul unu pentru investiții.

 Asigură-te că brokerul tău este reglementat. Fii atent la companiile neautorizate care fac cereri frauduloase de licențiere - se întâmplă și așa ceva.

Utilizează stop-loss și alte instrumente de gestionare a riscurilor pentru a minimiza pierderile, în special atunci când aplici efectul de levier.

 Dacă nu ești un trader cu experiență, mai întâi exersează. Perfecționează-ți abilitățile fără riscuri într-un cont demo înainte de a tranzacționa cu bani reali.

------------------------------------------

Tranzacționarea în timpul programului

Cunoscută și sub denumirea de „tranzacționare în cursul zilei”, această strategie populară pe termen scurt implică deschiderea și închiderea unui număr de tranzacții CFD, toate în aceeași zi. Traderii de zi - preferă să nu dețină o poziție peste noapte, ci mai degrabă să se deplaseze rapid și din active foarte lichide și volatile, folosind efectul de levier pentru a amplifica mișcările prețurilor.

Tranzacționarea de zi necesită multă experiență și o execuție foarte precisă. Deoarece accentul se pune pe profitul de pe urma unei mici modificări a prețurilor cu tranzacții rapide în timpul zilei de tranzacționare, traderii de zi trebuie să ia decizii rapide, bazându-se în mare măsură pe indicatorii tehnici pentru a identifica modelele de pe piețe și pentru a găsi cele mai bune puncte de intrare și ieșire.

Sfatul pro: analizează ca un profesionist cu ProCharts! Acest instrument puternic oferă toți cei mai populari indicatori tehnici pentru o analiză aprofundată, dar dintr-o privire. Poți personaliza cu ușurință interfața de tranzacționare pentru a obține analiza tehnică precisă de care ai nevoie pentru mii de active.

Tranzacționarea pe baza știrilor

Evenimentele actuale și alte știri influențează foarte mult piețele financiare și, cu informații accesibile tuturor chiar la câteva milisecunde, tranzacționarea pe baza știrilor este mai populară ca oricând.

Această strategie se bazează pe anticiparea reacțiilor pieței la lansările economice, anunțurile corporative și evenimentele geopolitice.

Traderii pe baza știrilor trebuie să identifice oportunitățile de tranzacționare viitoare, să deschidă poziții CFD lungi sau scurte la momentul potrivit și apoi să le închidă când se atinge momentul de vârf.

Tranzacționarea pe baza știrilor necesită cunoașterea diferitelor tipuri de știri și a modului în care acestea pot avea impact asupra mișcărilor prețurilor, precum și a rămâne constant informat cu privire la evenimentele de știri programate și neprogramate.

Sfatul pro: fluxul de știri eToro este un instrument incredibil de bun pentru a fi permanent informat. Vei vedea toate cele mai noi actualizări cu privire la tot ceea ce se întâmplă și care afectează un activ, plus recomandări din partea analiștilor, linkuri către articole de știri și sentimentul în timp real a milioane de utilizatori din întreaga lume. Și nu uitați să verificați Calendarul economic eToro și Calendarul rapoartelor de câștig pentru evenimentele de piață programate.

Acoperirea

Acoperirea (hedging) permite traderilor să compenseze riscul unor mișcări negative ale prețurilor pe o piață volatilă. Când folosește o strategie de acoperire long/short, un trader deschide o poziție short (de vânzare) CFD care este opusă unei poziții long (de cumpărare) deja deținută în portofoliul său. Poziția short (de vânzare) are scopul exclusiv de a reduce expunerea la riscuri și de a contrabalansa pierderea anticipată.

Tranzacționarea de perechi este o altă strategie populară de acoperire cu CFD-uri, care implică tranzacționarea a două active diferite, dar corelate istoric - deschiderea unei poziții long pe una și a unei poziții short pe cealaltă. Traderul de perechi încearcă să valorifice un dezechilibru temporar al pieței între cele două (sau uneori mai multe) active, în așteptarea de a câștiga bani atunci când dezechilibrul este corectat.

Sfatul pro: în timpul recesiunilor inevitabile și al piețelor defensive, unii traderi pot integra vânzarea short în strategia lor de investiții pentru a-și acoperi sau diversifica în continuare portofoliile și pentru a reduce riscul.

Tranzacționarea de poziții

Spre deosebire de celelalte strategii enumerate aici, ale căror obiective sunt pe termen scurt, tranzacționarea de poziții se concentrează pe tendințele macroeconomice și pe mișcările mai largi ale pieței, care sunt mai probabil să se dovedească profitabile pe termen relativ lung.

O poziție este deschisă și deținută luni sau chiar ani, ignorând volatilitatea pe termen scurt și fluctuațiile zilnice ale prețurilor. În timp ce acest lucru sună ca un buy-and-hold obișnuit, diferența este că scopul principal al traderului de poziție este să exploateze o anumită tendință de piață. Când tendința atinge vârfuri  ori de câte ori este posibil este timpul să închizi poziția.

Deși CFD-urile nu sunt considerate în mod tradițional un instrument de investiții pe termen lung, ele pot fi folosite cu efecte spectaculoase în tranzacționarea de poziții, deoarece tranzacționarea cu CFD-uri permite utilizarea levierului. Utilizarea efectului de levier îi permite traderului să obțină expunerea dorită a poziției fără a fi nevoit să blocheze mai mult capital pe termen lung.  

CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 81% dintre conturile investitorilor retail pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor.

Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a-ți pierde banii.

Copy Trading nu constituie sfaturi de investiții. Valoarea investițiilor tale poate crește sau scădea. Capitalul tău este supus riscului.

Această comunicare are doar scop informativ și educațional și nu ar trebui să fie considerată un sfat de investiții, o recomandare personală sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de obiectivele de investiții sau de situația financiară a unui anumit destinatar și nu a fost redactat în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetării independente. Orice referire la performanța trecută sau viitoare a unui instrument financiar, indice sau produs de investiții nu este și nu trebuie considerată un indicator de încredere pentru rezultatele viitoare. eToro nu face nicio declarație și nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la acuratețea sau caracterul complet al conținutului acestei publicații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te