FMI a spus că o corecție descendentă este deja în curs de desfășurare, pe unele piețe imobiliare europene.
FMI, avertisment
Dar această scădere s-ar putea accelera pe măsură ce băncile centrale cresc în continuare ratele dobânzilor.
„Corecțiile dezordonate pe piețele imobiliare ar putea apărea chiar dacă se evită dificultăți financiare mai ample.
O corecție a pieței imobiliare este deja în curs, în unele țări europene, de exemplu în Republica Cehă, Danemarca, precum și în Suedia, unde prețurile locuințelor au scăzut cu mai mult de 6%, în 2022”, a spus Fondul, conform CNBC.
Citeşte şi: A început prăbușirea pieței imobiliare. Vezi cu cât au scăzut prețurile în București în 2023
„Scăderile prețurilor caselor s-ar putea accelera dacă piețele reavaluează riscurile de inflație și condițiile financiare s-ar înăspri mai mult decât se aștepta.
Aceste scăderi de preț ar avea efecte negative asupra bilanțurilor populației și ale băncilor”, a adăugat FMI.
Plățile ipotecare ar putea crește, de asemenea, pe măsură ce băncile centrale cresc ratele dobânzilor în eforturile de a reduce nivelul inflației.
Citeşte şi: VIDEO Cum au influențat războiul din Ucraina și cutremurul din Turcia piața imobiliară din România
În consecință, deținătorii de credite ipotecare pot avea mai puțin venit disponibil de cheltuit și, în unele cazuri, ar putea chiar să ajungă într-un punct în care nu pot să-și ramburseze creditele.
Băncile s-ar putea lupta de asemenea într-un mediu în care nu se fac rambursări.
„Modelele empirice care leagă prețurile locuințelor de factorii lor fundamentali indică o supraevaluare de 15-20% în majoritatea țărilor europene.
Prin urmare, cu ratele ipotecare în continuare în creștere și veniturile reale afectate de inflație, prețurile caselor au scăzut recent pe multe piețe”, a spus Fondul.
Scad preţurile locuinţellor
Datele de la biroul european de statistică Eurostat au arătat că prețurile locuințelor au scăzut pentru prima dată din 2015. În Uniunea Europeană, prețurile locuințelor au scăzut cu 1,5% în al patrulea trimestru al anului 2022, față de perioada precedentă de trei luni.
„Problemele generale legate de prețul caselor sunt generale, nu doar în țările cu datorii mari și trebuie abordate cu supraveghere.
Ele trebuie abordate cu teste de stres, trebuie urmărite cu mare atenție”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC din Suedia.