CREDIDAM acuză impozitarea excesivă a artiștilor, prin modificarea Codului Fiscal

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.09.2018 - 16:25
CREDIDAM a împlinit 22 de ani de existență

Modificarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal împovărează artiștii cu noi obligații fiscale, acuză Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM), într-un comunicat de presă.

SHARE

Asociația mai spune că, în cazul în care artiștii refuză să achite plata TVA, CREDIDAM va trebui să plătească taxa din cota de administrare. 

Prin această hotărâre s-a creat o situație haotică. În condițiile în care, până pe 25 mai 2018, TVA-ul se colecta de la utilizatori și se direcționa mai departe către statul român, acum mulți dintre aceștia refuză plata TVA-ului, invocând hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 48/2017. Pentru toate aceste societăți comerciale, CREDIDAM este nevoit să plătească TVA din cota de administrare, ceea ce ne generează probleme serioase din punct de vedere administrativ. În loc să investim în alte direcții care să ne ajute la dezvoltarea OGC-ului, momentan trebuie să ne asumăm și această plată”, a acuzat președintele CREDIDAM, Mihai Cernea, la aniversarea a 22 de ani de existență. 

Citește și: Artiștii se plâng că sunt taxați de două ori

„Dacă, până în prezent, TVA-ul se aplica doar sumelor colectate de la utilizatorii din piață, acum, prin HG 354/2018, Guvernul  a complicat lucrurile și a creat o mare confuzie afirmând că nu se percepe TVA pe remunerațiile din sursa copie privată, dar se percepe la comisionul de administrare. Acest comision reprezintă taxa de administrarea reținută din remunerația datorată artiștilor, pentru funcționarea asociației, și nu trebuie să depășească un procent de 15% din remunerație. Așadar, prin aplicarea TVA-ului la comisionul de administrare se realizează o impozitare excesivă a artiștilor. Aceasta este o discriminare nejustificată, în condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat că organismele de gestiune colectivă nu sunt plătitoare de TVA prin activitatea pe care o desfășoară”, a explicat directorul CREDIDAM, Ștefan Gheorghiu. 

Din 1999 până în prezent, organizația a plătit artiștilor români și străini peste 70 milioane de euro și a achitat taxe către stat de circa 29 milioane de euro. 

În iulie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv că activitatea de colectare a veniturilor de către organismele de gestiune colectivă nu reprezintă o operațiune impozabilă cu TVA. „Colectarea de către organismul de gestiune colectivă a remunerațiilor cuvenite artiștilor pentru radiodifuzarea sau comunicarea publică a înregistrărilor sonore conținând fixarea prestațiilor artistice ale acestora nu reprezintă o operațiune impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoare adăugată“, a hotărât Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te