Artiștii se plâng că sunt taxați de două ori

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.09.2018 - 07:47

O hotărâre a guvernului care nu respectă o deciziei a judecătorilor de la instanța supremă i-a revoltat pe cântăreți și actori.

SHARE

Dacă un artist câștigă 100 lei din drepturile sale de proprietate intelectuală, i se reține până la 15 la sută din sumă de către organismul de gestiune colectivă care urmărește de câte ori îi sunt difuzate prestațiile artistice și colectează de la utilizatorii din piață veniturile care i se cuvin. 

Pentru această activitate, organismul de gestiune colectivă percepe o cotă de administrare necesară doar pentru funcționarea sa, care, în în legea dreptului de autor și a drepturilor conexe este numită comision. La această cotă de admnistrare, guvernul a decis să aplice TVA, deși organismele de gestiune colectivă, prin aceeași lege, sunt definite ca asociații nonprofit, deci nu cumpără de la angro, să vândă apoi detaliat și să creeze astfel necesitatea aplicării taxei pe valoarea adăugată. 

Cu toate acestea, o hotâre a Guvernului din luna mai 2018 consideră așadar că respectiva cotă pe care organismul de gestiune CREDIDAM îl reține atunci când plătește artistului veniturile de la cei care îi folosesc operele este un comision perceput pentru o activitate comercială.„Organismele de gestiune colectivă realizează o prestare de servicii în sfera taxei către titularii drepturilor de reproducere, a cărei contrapartidă este reprezentantă de comisionul de gestiune reținut din sumele colectate“, se arată în hotărârea de guvern.

O decizie definitivă, ignorată chiar de Guvern 

Totuși, decizia Guvernului vine la aproape un an după ce instanța supremă a decis că această cotă de administrare nu trebuie să fie impozitată cu TVA, într-un proces deschis de organismul de gestiune colectivă CREDIDAM contra unui radiodifuzor care nu voia să plătească drepturile de autor pentru mai multe opere pe care le folosise.  

În iulie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv că activitatea de colectare a veniturilor de către organismele de gestiune colectivă nu reprezintă o operațiune impozabilă cu TVA. 

„Colectarea de către organismul de gestiune colectivă a remunerațiilor cuvenite artiștilor pentru radiodifuzarea sau comunicarea publică a înregistrărilor sonore conținând fixarea prestațiilor artistice ale acestora nu reprezintă o operațiune impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoare adăugată“, a hotărât Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Cel puțin 400.000 lei pe lună 

Directorul CREDIDAM, Ștefan Gheorghiu, a acuzat că decizia Guvernului a dat peste cap activitatea organizației pe care o administrează. „Cu toate că Executivul avea cunoștință de decizia ICCJ, a introdus comisionul în sfera TVA. În condițiile în care instanțele de judecată, ținând cont de decizia ICCJ, ne resping solicitarea de a colecta și TVA de la răii platnici iar ANAF refuză să ne schimbe vectorul fiscal, menținând CREDIDAM în sfera TVA, noi trebuie să plătim la ANAF, din cota de administrare, acest TVA. Această cheltuială pe care nu o putem recupera de la nimeni, ne crează probleme serioase pentru că nu am prevăzut că va veni o astfel de bombă, că eu din cheltuielile astea (cota de administrare - n.r.) va trebui să plătesc și TVA“, a explicat Ștefan Gheorghiu. 

Pe de altă parte,  când organismul de gestiune colectează veniturile pentru artiști de la utilizatorii din piață, sumele respective conțin deja TVA, iar prin aplicarea TVA și la cota de administrare practic artiștii sunt impozitați de două ori. 

Un motiv pentru dubla impozitare îl indică economista Ivana Colgiu, de la CREDIDAM, care a arătat că sumele pe care le încasează ANAF de la acest organism, în lunile slabe, se ridică la 400.000 lei, iar, într-o lună cu multe contracte, se ridică și la 800-900.000 lei.

„Banii pe care îi încasez de la utilizatorul din piață cuprind și cota TVA pe care eu o rețin din banii artistului și o plătesc statului. Ulterior, când virez banii artiștilor, le mai rețin odată TVA. Nu este corect ca aceeași câtime să fie supusă TVA de două ori. Este o impozitare excesivă pentru artist. Nu vă uitați doar la cei care sunt în vogă, mai sunt și oameni în vârstă, care au muncit o viață și au pensii mizerabile și se bucură și ei de  drepturile lor. Și acum să îi impoziteze de două ori și pe ei“, a mai arătat Ivana Colgiu.

ANAF: Suntem permanent preocupați

ANAF a comunicat Newsweek România că  instituția nu a găsit dovezi că direcțiile fiscale nu respectă decizia instanței supreme. „Potrivit competenței direcției noastre, nu rezultă aspecte referitoare la neaplicarea de către organele fiscale a deciziei nr.48/2017 a ICCJ cu privire la scutirea de TVA a organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe. Vă asigurăm că activitatea de inspecție fiscală este permanent preocupată în ceea ce privește respectarea drepturilor contribuabililor, precum și a procedurilor legale în vigoare“, se arată în răspunsul ANAF.  

„Probabil că ieșirea în stradă rămâne singura soluție“ 

 Actrița Iarina Demian, mama lui Tudor Chirilă, a criticat decizia Guvernului, spunând că „probabil, ieșirea în stradă, cu care suntem obișnuiți, a rămas singura soluție“. „Legile în România sunt făcute doar pentru cei mici, cei mari își permit să se țină departe de ele. În mod normal, cineva din Guvern ar trebui să se sesizeze și să repare această greșeală grosolană“, a arătat Iarina Demian.  Actrița a scris și pe Facebook că „țara a sărăcit nu din cauza artiștilor, a scriitorilor, a compozitorilor, ci din cauza hoților și a milionarilor care nu își plătesc datoriile la stat și pe care ANAF se face că nu-i vede“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te